Националното сдружение "Недвижими имоти" (НСНИ) публикува наръчник "Как да изберем агенция за недвижими имоти и брокер?", съобщиха от сдружението. Изданието предлага практически съвети, методи и критерии, които помагат на потребителите да се ориентират и направят информиран избор сред многобройните компании на пазара.

Наръчникът е предназначен за физически лица и фирми, изправени пред необходимостта от покупка, продажба, отдаване или наемане на недвижим имот. Наред с насоките за избор на агенция и брокер, експертите изтъкват кои са задължителните атрибути на договорите за представителство, какви са предимствата на ексклузивните договори, кои са важните въпроси, които да зададем на брокерите. Изданието съдържа и секция, посветена на най-често срещаните нелоялните практики в бранша и как да разпознаем прибягващите до тях компании.

"Покупката или продажбата на недвижим имот е събитие, което обикновено се случва веднъж в живота. Финансовият интерес е значителен и решенията често касаят бъдещето на повече от едно поколение. Затова трябва да се подхожда отговорно, разумно и информирано, да се отделя необходимото време за проучване и избор на агенцията, която ще ни представлява в този толкова важен и сложен процес", заявява Добромир Ганев, председател на Управителния съвет на НСНИ, цитиран в прессъобщението.

НСНИ издава Наръчника в продължение на политиката си за въвеждане и отстояване на строги етични норми и правила на пазара на недвижими имоти в България, на утвърждаването на добри практики и поддържането на висок професионализъм в полза на клиента и обществото. Изданието е публикувано на уебсайта на НСНИ.