Националистическо-религиозното правителство на Израел вчера представи планове за одобряване на хиляди разрешителни за строеж на окупирания Западен бряг. Това стана въпреки натиска на САЩ разширяването на селищата да бъде спряно, тъй като Вашингтон го смята за пречка за мира с палестинците, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Плановете за одобрение на 4560 жилища в различни области на Западния бряг бяха включени в дневния ред на израелския върховен съвет по планиране, който се събира тази седмица. Само 1332 жилища са на етап окончателно одобрение, а за останалите продължава процесът на предварително разрешение.

"Ще продължим да развиваме селищата и укрепването на израелската власт върху територията", каза финансовият министър Бецалел Смотрич. Той отговаря и за ресор отбрана и това му дава водеща роля в управлението на Западния бряг, отбелязва Ройтерс.

Повечето държави смятат селищата, построени върху земя, завзета от Израел във войната в Близкия изток през 1967 г., за незаконни. Тези селища са един от основните проблеми в израелско-палестински конфликт.

Палестинците се стремят да създадат независима държава на Западния бряг и в Ивицата Газа със столица Източен Йерусалим. От 2014 г. мирните преговори, водени с посредничеството на САЩ, са замразени. Държавният департамент на САЩ заяви, че е "дълбоко обезпокоен" от този ход и призова Израел да се върне към диалога, насочен към деескалация.

"В съответствие с дългогодишната си политика, Съединените щати се противопоставят на такива едностранни действия, които правят решение с две държави по-трудно за постигане и са пречка за мира", се казва в изявление на говорителя на ведомството Матю Милър.

От встъпването си в длъжност през януари, управляващата коалиция на министър-председателя Бенямин Нетаняху одобри подпомагането на повече от 7000 нови жилищни единици, повечето навътре в Западния бряг.

Правителството също така промени закон, за да даде възможност на заселниците да се върнат в четири селища, които преди това бяха евакуирани.

В отговор на вчерашното израелско решение Палестинската автономия, която упражнява ограничено самоуправление в части от Западния бряг, каза, че ще бойкотира среща на Съвместния икономически комитет с Израел, насрочена за днес.

Палестинската ислямистка групировка Хамас, която управлява Газа от 2007 г., след като Израел изтегли оттам войниците и заселниците, осъди този ход, като каза, че "няма да даде (на Израел) легитимност над нашата земя. Нашият народ ще се съпротивлява с всички средства".

Групи еврейски заселници приветстваха съобщението.

"Хората избраха да продължат да строят в Юдея и Самария и долината на (река) Йордан и така трябва бъде", каза Шломо Нейман, кмет на регионалния съвет в Гуш Ецион и председател на Съвета Йеша, като използва израелските библейски имена за Западния бряг.