Италия се готви да продаде държавни имоти на стойност 1,8 млрд. евро (2,1 млрд. долара) в опит да овладее растящия дълг, съобщиха запознати с плана източници, цитирани от Bloomberg.

Финансовото министерство определя имоти, които са собственост на държавата и на областни или местни администрации и могат да бъдат разпродадени. Това са предимно казарми, болници и офис сгради, които вече не се използват, казват източниците, пожелали да останат анонимни, тъй като планът не е публичен.

Премиерът Джузепе Конте заяви, че правителството му очаква включените мерки в бюджета му да стимулират възстановяването през второто полугодие на 2019 г., въпреки че обявени миналия месец данни показаха, че страната е изпаднала в първата си рецесия от 2013 г. насам. Повечето икономисти очакват растежът тази година да бъде доста под определената от правителството цел от 1%.

Тригодишният бюджетен план, одобрен през декември, включва цел за приходи от 950 млн. евро от разпродажба на имоти през 2019 г. и 150 млн. евро за всяка следваща година.

Италианската държава и области притежават имотни активи в цялата страна, чиято обща стойност достига 283 млрд. евро, сочат данни на правителството от миналата година въз основа на около един милион активи, описани от министерството на финансите. Предишни официални данни, включващи по-голям брой имоти, определят общата стойност на активите на 425 млрд. евро.

Държавният дълг на Италия през ноември достигна исторически връх от 2,35 трлн. евро, което е над 133% от брутния вътрешен продукт на страната миналата година. Тя е на второ място по най-високо съотношение на дълга спрямо БВП в ЕС след Гърция сред страните, които използват еврото.

 

Предлаганият проект за продажба на имоти ще бъде подробно разяснен в идните няколко месеца, а първите имоти може да бъдат пуснати на пазара до края на годината, разкриват запознатите източници.

Продължават разговорите за това как да бъдат пакетирани имотите. Възможно е те да бъдат раздробени на различни портфейли в зависимост от локацията и предназначението им, съобщават запознатите източници и допълват, че окончателният план все още не е определен.

Това няма да е първият опит на Италия да набере капитал чрез продажби на имоти. Правителството на Силвио Берлускони не успя да привлече кандидати за пустеещи казарми в северната част на страната, което осуети перспективите за продажбата на хиляди контролирани от държавата имоти. Правителствата на Матео Ренци и Паоло Джентилони също не успяха да продадат неосновни държавни имоти.

"В исторически план италианските правителства успяват да постигнат само малка част от планираните продажби на имоти", казва Стефано Джирола, портфолио мениджър в компанията Alicanto Capital в Милано. "Не мисля, че този път ще бъде различно. Италия все още има излишък от имотни активи за абсорбиране и не виждам голямо търсене на пазара за още", допълва той.

Основното препятствие за купувачите са дългите процедури за презониране в Италия, които може да отнемат до три години, съобщават запознати източници. Финансовото министерство обмисля да предостави определена роля на държавния мениджър на активи Investimenti Immobiliari Italiani, като му позволи да инвестира наред с купувачите на имоти и да помага с реновирането и презонирането, допълват източниците.