Властите на италианското градче Самбука ди Сицилия продават къщи на символична цена от 1 евро, съобщи CNN. Целта е да бъдат привлечени нови жители и да се подобри състоянието на необитаваните домове.

В списъка за продажба влизат десетки исторически сгради. Единственото задължение на купувачите е да ремонтират къщата най-малко за 15 000 евро в течение на следващите 3 години. Освен това, за да гарантират сериозни намерения, те са длъжни да предоставят депозит от 5000 евро на общината, като парите им ще бъдат върнати след приключването на ремонта.

"Обявените за продажба къщи са собственост на общината", потвърди Джузепе Качиопо, заместник-кмет на градчето. Той каза, че Самбука ди Сицилия е прекрасно място за тих и спокоен живот.

Вече има и десетина продадени къщи. Запитвания по програмата постъпват от Швейцария, Франция и Испания. Това не е единствената подобна акция. Преди година подобно предложение бе анонсирано от град на остров Сардиния. Там продаваха 200 къщи на същата символична цена от 1 евро.