Проектантите на строителни обекти трябва да са независими от инвеститорите и строителните фирми, които изпълняват работата. Само така може да се гарантира добро качество и намаляване на рисковете от инциденти и бедствия, каза в Националния пресклуб на БТА Иван Каралеев - председател на УС на Камара на инженерите в инвестиционното проектиране (КИИП).

Георги Бакалов - председател на УС на Съюза на архитектите в България предложи задължително да има конкурси за проектите за градска среда, като се изпълняват най-добрите проекти.

Доц. Методи Андреев, член на КИИП посочи, че чрез метода на на пълен инженеринг по принцип се строят само уникални проекти, като например мостът "Дунав мост 2". В България пълният инженеринг беше изопачен и преиначен и се ползва във всички обществени поръчки, посочи той. У нас фигурата, която държи властта, е строителният предприемач или по-точно фирмата, спечелила обществената поръчка, като тя работи по метода на пълен инженеринг, каза Методи Андреев.

От влизането си в ЕС България разпредели през обществени поръчки 87 млрд. лева. 80 процента от тези пари са отишли в три процента от фирмите, като 90 процента от тях са в строителни фирми, каза Андреев. Тези строителни фирми са пълни господари на инвестиционния процес, те назначават проектанта, имат и консултантски къщи и осигуряват строителен надзор, посочи Андреев. "Това е фундаментът на българската "грандкорупция", каза още той.

Инж. Димитър Куманов - член на КИИП, посочи че в обществените поръчки в строителството се работи по един единствен критерий - най-ниска цена. Това обикновено едва ли е най-ниската цена, но със сигурност тя не може да осигури най-високото качество, посочи Куманов. По думите му проектите може да се избират от възложител чрез търг или конкурс, но не да се търси най-ниската цена. У нас в изграждането на един обект проектант, строител, инвеститор и строителен надзор, често са собственост на едни и същи хора, заяви той.

Инж. Антони Чипев - главен секретар на КИИП посочи, че в целия жизнен цикъл на един строеж 30 процента от разходите са в изграждането, а 70 процента са експлоатационни разходи. Като падне качеството на изграждането ще се повишат експлоатационните разходи, добави той.

От КИИП посочват, че най-ниските цени в обществените поръчки може да са плод на разбирателство между участниците. Според участниците в пресконференцията надзорните фирми не следят за качеството на проектите и за изпълнението на дейностите в рамките на строежа. Те основно придвижват документацията, с която ентусиазирано доказват, че всичко отговоря на съществените изисквания на към строежите, посочиха от камарата, като показаха видеоклипове с некачествено саниране на жилищни блокове.