Активна 2021 година и продължаващ ръст на цените са тенденциите, които бележат пазара на луксозни имоти в София. Около 15 на сто е поскъпването във високия сегмент жилища спрямо предходната 2020 г. Това се посочва в анализа на компанията за луксозни имоти "Юнийк естейтс" (Unique Estates), предаде БТА.

"Търсенето е активно както при имотите ново строителство в бързо развиващите се южни райони, така и на висок клас жилища в стари, но добре поддържани сгради в централната част на града. Повечето от нашите клиенти, които търсят повече пространство, купуват къщи в покрайнините на София. Налице са и друг тип купувачи - като алтернатива на къщата те избират пентхаус в новопостроени сгради", посочва Весела Илиева, изпълнителен директор на "Юнийк естейтс".

Годината на пентхауса

През 2021 г. се очерта нарастващ интерес към пентхауси, сочат още данните на компанията. Подобни имоти често граничат или дори надхвърлят бюджета за покупката на къща, а цените им нерядко надминават 1 млн. евро. Изискването на купувачите е за поне три спални, но търсенето често идва и от семейства, които търсят четири и повече такива помещения. Друг критерий е наличието на поне три паркоместа. Изискванията към височината на таваните са за минимум 3 метра. Дневната трябва да е поне 70 кв. м, а вътрешното разпределение да включва дрешник и баня към две от спалните.

"Клиентите се спират на пентхауси заради фактори като защитената среда, закрити паркоместа, общността от съседи, по-лесната поддръжка и практичността", обобщи Светослава Георгиева, оперативен директор.

По данни на компанията най-скъпата сделка за пентхаус през 2021 г. е била за имот за 1,38 млн. евро в затворен комплекс в Лозенец. Жилището е с площ 450 кв. м, оборудвано е с термопомпа, има подово отопление и четири паркоместа.

Търсене и предлагане

Освен в броя сделки, от компанията отчитат и сериозен ръст при запитванията - знак, че по-голям процент от клиентите са взели решение за покупка през 2021 година. Повишеното търсене на луксозни имоти кореспондира с благоприятните условия на жилищния пазар като цяло през изминалата година, продиктувани от ниските лихвени нива, растящата инфлация и добрите възможности за влагане на спестяванията. Засиленият интерес за покупка в условията на сравнително ограничено предлагане дава основание на консултантите да определят ситуацията през 2021 г. като класически "пазар на продавача".

"През цялата изминала година бяхме свидетели на активно търсене на висок клас жилища, съпроводено с по-висока ценова толерантност от страна на купувачите и по-малък натиск за отстъпки от офертните цени. Тази активност продължава и в момента, докато предлагането изостава", обобщава Светослава Георгиева.

По думите й дисбалансът на пазара частично се компенсира от започнатите нови жилищни проекти, докато собствениците на съществуващи вече висок клас имоти по-рядко излизат на пазара.

Статистиката сочи, че през изминалата година е стартирало изграждането на 21 на сто повече нови жилища в сравнение с 2020 г. Това концентрира сделките в квартали с активно строителство като "Кръстова вада" и "Манастирски ливади". В традиционно предпочитани от купувачите райони като "Лозенец", "Изток", "Изгрев" и централната част на София пазарът също остава активен. Силно остава и търсенето в района на Докторски паметник, който запазва и най-високи средни цени в сравнение с останалите райони.

"Все по-често изборът на купувачите в най-високия сегмент на пазара е за ново строителство, отчасти защото е дефицитно на добрите локации. Много клиенти го предпочитат пред жилища в стари кооперации в топ районите на София. Въпреки това най-високите сделки на квадратен метър остават около Докторски паметник - традиционно най-скъпия район", коментира Светослава Георгиева.

Данните на "Юнийк естейтс" показват и висок интерес към покупки с цел инвестиция - 28 на сто от сделките през изминалата година, предимно при новото строителство. Мотив за покупка е и смяната на жилището с по-голямо, по-функционално или такова с по-добра локация, което е следствие от повишаването на социалния статус на купувачите.

Пазарът на къщи също се ориентира към новото строителство, като по данни на компанията около 20 на сто от продадените къщи през 2021 г. са били в строеж. Към предпочитаните локации от купувачите, освен районите по Витошката яка, вече се причисляват и Панчарево, както и Банкя. Районът над "София ринг мол" (Sofia Ring Mall) и квартал "Симеоново" също се нареждат сред търсените за покупка на висок клас къщи.

В този сегмент от пазара на луксозни имоти търсенето все още трудно среща предлагането. Много купувачи търсят нови къщи с модерна архитектура и "умни" системи, но се предлагат предимно такива с класическа архитектура. Потенциал за ръст при сделките с къщи има в затворени комплекси в престижните крайградски райони.

Динамика на цените

От специализираната фирма отбелязват, че средната цена на луксозен апартамент в София е достигнала малко над 2000 евро/кв. м при около 1700 евро/кв. м година по-рано. Значително над тези нива се сключват сделки в центъра на града, както и в района на Докторски паметник. И в двете зони покачването на цените през 2021 г. е изпреварило средното за София, като средните нива около Докторски паметник надминават 3000 евро/кв. метра.