България е била втората по популярност страна сред руските купувачи на жилища в периода от второто тримесечие на 2016 г. до първото тримесечие на 2018 г. Това показват данни на портала за имоти Tranio въз основа на търсенията на жилищни имоти в руската търсачка Яндекс, цитирани от Инвестор.

България е била най-популярната страна сред руснаците, които са искали да закупят жилище в чужбина през 2016 г. Общо за периода те са търсили информация за жилищни имоти в страната ни 980 хил. пъти. Tranio отбелязва, че България остава много привлекателна сред руските купувачи на жилища, като обичайно губи популярността си към края на годината и си възвръща позициите през първото тримесечие.

Порталът за имоти отбелязва, че страната ни е една от най-популярните туристически дестинации сред руснаците, като през 2017 г. те са я посетили 500 хил. пъти. Tranio цитира българския министър на туризма Николина Ангелкова, според която 400 хил. руснаци притежават имот в България, въпреки че по официални статистически данни броят им е значително по-малък - едва 74 хил. Порталът отбелязва, че ръстът на пазара на имоти по крайбрежието в България до голяма степен се дължи на руските купувачи. 

Испания е била най-популярната страна сред руските купувачи на жилище между второто тримесечие на 2016 г. и първото тримесечие на 2018 г. с над 1 млн. търсения в Яндекс.

Според Tranio иберийската страна е привлекателна за руснаците заради достъпността на цените на жилищата, близостта до морето, добрия транспорт и висококачественото образование за децата. Освен това испанските банки предоставят ипотечни кредити на чуждестранни граждани и придобитият имот може да бъде отдаван под наем.

Германия е третата по популярност държава за закупуване на жилище от руснаци с близо 530 хил. запитвания през последните две години.