Пет процента от българите нямат достатъчно светлина в дома си, сочи проучване на Евростат за 2019-а. Този резултат ни доближава до средните стойности в Европейския съюз - 4,9 на сто.

Според статистиката за изминалите 10 години в България се наблюдава положителна тенденция. За сравнение през 2010 г. цели 7,7% от българите са смятали, че в жилищата им са мрачни. Процентът намалява ежегодно, като единствено през 2013 г. е отчетен ръст.

Най-ощетени от светлина са жителите на Малта. Тъмните домове там са цели 10 на сто. 

Проблемът с тъмните жилища е сериозен и в Португалия (8,2%), Унгария (8%) и Латвия (7,9%).

В другия край на класацията - с най-светли жилища са Словакия, където само 2,8% от населението намира дома си за мрачен, Чехия с 2,9% и Италия с 3,2 на сто.

Ползи от светлината

Учените са открили, че слънчевата светлина може да повлияе на функционирането на централната нервна система - предимно по отношение на нивата на серотонин. Това е невротрансмитер и хормон, секретиран от хипоталамуса, който позволява на мозъчните и другите клетки на нервната система да комуникират помежду си.

Слънчевата светлина играе решаваща роля в производството и на витамин D, който има много ползи за здравето ни.

В последно време витамин Д е сочен и като спасител от коронавируса. Лекари от Испания установили, че повече от 80% от пациентите, преболедували леки или тежки форми на COVID-19 при първата вълна на пандемията, са страдали от недостиг на витамин D. Изследването е публикувано от Дружеството по ендокринология на САЩ.