Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев представи проблема на България със слънчогледа и сухото мляко пред Съвета на ЕС по земеделие и рибарство в Брюксел, съобщиха от ведомството.

Той информира за очакваната добра реколта в България и останалите налични 700 хил. тона от миналата година в следствие на евтиния внос на слънчогледово семе и нерафинирано масло. Министър Вътев посочи, че на този фон се очаква сериозен ръст на украинския износ на слънчогледово семе, при невъзможност на мощностите в България и съседни страни да поемат преработката на значително увеличени количества.

Министър Вътев обърна внимание и на увеличения внос на сухото мляко, което прави дъмпинг на цените и поставя в риск българските животновъди, успоредно с поскъпването на фуражите и информира, че е поискал допълнителна държавна помощ за сектора.

По време на дискусията за селскостопанските пазари той посочи, че трябва да гледаме стратегически на новата ситуация при търговията със земеделски продукти и да подобрим коридорите на солидарност.

Министър Вътев заяви, че тази година имаме най-скъпата реколта в Европа, както и тотално променена логистична схема, в следствие на войната в Украйна, като земеделската продукция на страната вече трябва да бъде предвиждана при анализите на зърнения баланс на Европа. Във връзка с коридорите на солидарност той уточни, че са необходими действия, които да улеснят транзита. "Ние сме длъжни да защитим нашите производители", подчерта министърът на земеделието и храните.

В рамките на заседанието на Съвета на ЕС министър Вътев участва в среща на министрите на земеделието на Унгария, Румъния, Полша и Словакия, заедно с еврокомисаря по земеделие Януш Войчеховски,съобщава БТА.

 Българските земеделци са поставени в ситуация на нестабилност, каза заместнник-министър Таня Георгиева

Българските земеделци са поставени в ситуация на нестабилност, каза пред журналисти в Добрич заместник-министърът на земеделието и храните Таня Георгиева, визирайки събитията от последната седмица.

Тя поясни, че тази несигурност идва от военните удари по украйнските пристанищата, както и от отказа на Русия да се завърне в Черноморската сделка. "Наличието на тази сделка, зърненият коридор и експортът през Черно море носеха сигурност за износ от Украйна и другите европейски страни", уточни зам.-министър Георгиева.

"Липсата на всичко това натоварва изключително много целия ЕС", коментира още тя като допълни, че едни от най-засегнатите страни са България, Полша, Румъния, Унгария и Словакия.

На ниво висока дипломация ще се търсят решения за това как Европа ще гарантира сухопътни и железопътни транспортни коридори за зърното и интереса на най-засегнатите страни. Една от възможните алтернативи е да се търсят други пристанища. Като пример Таня Георгиева посочи портове през Гърция или Хърватия, но това ще оскъпи транспорта.