От днес до 23 юли в местността Узана край Габрово ще се проведе осмото издание на фестивала Узана Поляна фест, чийто организатор е община Габрово. Събитието поставя във фокуса си зелените идеи и подкрепя екологичния начин на живот, добрите практики и единението с природата. Фестивалът отново ще изненада сетивата, ще освежи мислите и ще даде възможност да споделите знания, усмивки и приключения.

Тематичен акцент на Узана Поляна фест тази година е климатът, промените в него и адаптацията към климатичните явления.

Форматът на Узана Поляна фест през 2023 година ще включва специализирани зони за различни екологични преживявания - изложение и базар на био и домашно приготвени храни, занаятчии, локални производители и програма от музика, духовни практики, арт работилници, концерти, лекции и демонстрации на различни зелени идеи и решения.

Зелените стартъпи - еко строителни материали, мобилни приложения, цвете в епруветка, БрезЕньовче, утайки, които се превръщат в биостимулант за растенията и още

За първи път в Узана Поляна фест ще бъде обособена зона за зелени стартъпи - място, където технологиите, откритията и иновациите ще се срещнат, за да осъществят партньорства и да представят своите идеи.

Сред тях са Севарекс, която предлага екологични строителни материали и цялостни решения за дома и офиса. Само за две години Бизнесът се превърна в лидер в областта екологичните строителни материали в България, като вече има успешни проекти и в други Балкански държави, в които в момента открива свои филиали. EcoHunt е мобилно приложение за почистване на околната среда под формата на игра.

Биотехнологичният стартъп "Цвете в епруветка" има за цел намаляване на площите за рязан цвят заради негативното си въздействие върху околната среда с площите за отглеждане, необходимата в големи количества вода за поливане и въглеродните емисии от авиотранспорт и съхранение. Както се разбира по името му, предлагат цветя в епруветки, които не се нуждаят от грижи минимум 2 месеца, включително поливане. Когато изпълнят епруветката, могат да се пресадят в саксия. Цветята в епруветка са идеална алтернатива на класическите букети, тъй като заемат малка площ при отглеждането си и са трайни. Подходящи са за хора, които не могат да се грижат за цветя, и за хора с респираторни алергии, както и за лечебни заведения.

Атлас Агро Сайънс е млада компания, работеща в сферата на кръговата икономика. Чрез своята патентована и напълно безотпадна технология фирмата превръща утайките от пречиствателните станции за вода в течен биостимулант за растения. Компанията се фокусира върху едновременната грижа за почвата, флората, хората и благосъстоянието на планета. Въвеждането на устойчиви иновации на българския пазар и на международните такива донася множество отличия и награди на изцяло екологично ориентирания стартъп.

Brick3D открива нова ера на забавление, където всеки може да закупи 3D конструкторен файл, за да може да принтира безкраен брой тухлички - във всеки размер и цвят, който поиска. Това не изисква техническо знание и може да се прави у дома, при приятел или в близкия 3D принт магазин. Без нужда от фабрики, производство, доставка и опаковки, по-достъпни от традиционните конструктори и предоставят безкрайни шансове за креативност и забавление.

На фестивала ще откриете и БрезЕньовче от Biliana Yotovska label®, хранителна добавка, съдържаща екстракт от бреза и еньовче - двете най-ефикасни натурални билкови средства спомагащи за редуциране на водната задръжка в организма и елиминиране на целулитните депа. Екстрактът от бреза е натурален фитодиуретик, който изключително бързо елиминира водната задръжка в цялото тяло. Подпомага физиологичната дейност на бъбреците, запазвайки водно-солевия баланс на тялото. Екстрактът от билката еньовче спомага за намаляване на отока на краката следствие на изявен лимфен застой.

Още в зората на спортната си кариера, Биляна Йотовска открива натуралната формула за редуцирането на водата в организма. Приемът на комбинацията между екстракт от бреза и еньовче е подходящ, както за спортуващи за здраве хора, така и за професионални фитнес и бодибилдинг атлети.

Много музика, преходи в преходи в планината, астрономическо наблюдение на звездното небе, училище за народни танци и мини футболен турнир

Трите фестивални дни ще бъдат допълнени от преходи в планината, астрономическо наблюдение на звездното небе, училище за народни танци, младежка зона, детски център и мини футболен турнир.

А музиката на Узана Поляна фест отново е в две концертни вечери. В петък очаквайте Latino Kopeles, Greesh, Нина Николина и Калин Вельов, а съботната вечер ще бъде озвучена от Вероника Тодорова и оркестър "Дианополис", НеСтеНиЧували, No More Many More, Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени. В неделя на сцената ще излязат фолклорен ансамбъл "Габровче", за да поведат традиционното узанско хоро.

Узана Поляна фест е със вход свободен.

3e-news.netКупи билет