Белгийските здравни власти наредиха на италианската група за сладкарски изделия "Фереро" (Ferrero) да спре производство в завода си в Белгия след разследване на десетки случаи на салмонела, които се свързват с шоколадите на "Киндер" (Kinder), предаде Ройтерс.

"Фереро", който изтегли няколко партиди с шоколадови яйца "Киндер сърпрайз" (Kinder Surprise) и други продукти от рафтовете в Испания, Великобритания, Ирландия и САЩ , съобщи, че други продукти, произвеждани в завода в белгийския град Арлон, също са били изтеглени.

Компанията обаче не обвърза конкретно изтеглянето със случаите на салмонела.

Белгийската агенция за безопасност на храните съобщи, че е била потвърдена връзката между повече от стотици случаи на салмонела през последните седмици и производството на "Фереро" в Южна Белгия.

Европейският орган за безопасност на храните обяви в сряда, че е проучил десетки регистрирани и предполагаеми случаи на салмонела, които се свързват с консумацията на шоколадови яйца, основно при деца под 10 години.

Заводът в Арлон произвежда около 7 на сто от общия обем на продуктите "Киндер", оповести "Фереро".

Белгийската агенция отбеляза, че решението за спиране на продукцията, е било взето след заключението, че информацията от "Фереро" не е пълна. Забраната ще бъде вдигната единствено, когато бъдат спазени всички правила за безопасност.

Преди дни шоколадовите йца бяха изтеглени и от британския пазар.