От днес (12 април) започва "разхлабването" на част от мерките, засягащи търговската дейност. Това става ясно от последната заповед на министър Костадин Ангелов.

Ето кои ограничения отпадат и при какви условия ще работи бизнесът:

От 12 април се допускат посещенията в заведенията за хранене и развлечения при използване на не повече от 50% от капацитета им, ограничено работно време между 6.00 и 23.00 часа. Припомняме, че заведенията отвориха още на 1 април, но посрещаха клиенти само на открито.

От днес отпадат и ограниченията към големите нехранителни магазини, тип хипермаркет. В тях трябва да се създаде организация, като не се допуска повече от 1 човек на 8 квадратни метра.

От 12 април се възобновява и провеждането на културни и развлекателни мероприятия (фестивали, кина, театри, циркови представления, сценични прояви, концерти, музеи, галерии, библиотеки, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство). Събитията ще се случват при използване на не повече от 30% от капацитета на помещенията, спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м., носене на защитни маски за лице и използване само на седящи места.

От 29 април посещенията в дискотеки, бар-клубове, пиано барове, бар-вариете и нощни барове се допускат при използване на не повече от 50% от капацитета им.

От 16 април са разрешени посещенията в игралните зали и казина при използване на не повече от 50% от капацитета им.

От 16 април отпадат и ограниченията за работа на обектите, разположени в търговските центрове.