Защитници на природата и фермери протестираха на две места пред сградата на Европейския парламент в Страсбург в началото на пленарната сесия там. Причината бе напрежението, което породи спорния закон на ЕС за възстановяване на природата. Самият закон се очаква днес да бъде гласуван от евродепутатите. Съперничещите протести бяха подкрепени от екологичната активистка Грета Тунберг, която се изказа в полза на закона, и лидерът на Европейската народна партия (ЕНП) Манфред Вебер, който се присъедини към фермерите, за да му се противопостави.

Законът за възстановяване на природата (nature restoration law), предложен през юни 2022 г., има за цел да обърне драстичния упадък на европейските екосистеми и е основополагащ стълб на Зелената сделка на ЕС - всеобхватен пакет от политически инициативи, който има за цел да насочи ЕС по пътя към климатична неутралност до 2050 г.

Въпреки това, след яростната съпротива от страна на десните партии, особено на ЕНП, съдбата на закона виси на косъм, тъй като Европейският парламент се подготвя за решаващо гласуване по време на пленарната сесия днес, припомня Euractiv. Няма очевидно мнозинство, което да го подкрепи, но също така няма ясно мнозинство, което да го събори. В навечерието на гласуването все още е въпрос дали парламентът ще даде благословията си. Българските евродепутати също обясниха пред 3eNews, че до последно няма яснота дали този спорен законопроект ще бъде одобрен от ЕП.

Според Тунберг отхвърлянето на закона би означавало катастрофа за бъдещите поколения. "Настояваме евродепутатите да не отхвърлят този закон и да гласуват за възможно най-силния закон", каза тя по време на протеста, цитирана от френските медии. "Всичко друго ще бъде видяно точно такова, каквото е - предателство както към тези, които страдат от тези климатичните кризи, към бъдещите поколения, така и към човечеството", добави тя.

Паралелен протест, ръководен от асоциацията на фермерите в ЕС COPA-COGECA, събра над 300 протестиращи и 50 трактора от 20 различни европейски страни, за да даде ясно послание: "Да, фермерите са първи на опашката за възстановяване на природата. Но и не - ние можем да го направим според "предложението, както е представено на пленарната зала в Страсбург".

3eNews