Високопоставен европейски служител подкрепи план в стил "Маршал" за няколко трилиона евро за възстановяване на Украйна, обещавайки "огневата мощ на кредитната ръка на ЕС" за това, което според него трябва да бъде глобално спасително усилие.

Вернер Хойер, президент на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), каза, че Европа не трябва да бъде оставяна сама да поеме огромната сметка от руската инвазия в Украйна, която според него може да достигне трилиони, предаде Ройтерс.

Съгласно плана "Маршал", приложен след Втората световна война, Съединените щати предоставят на Европа днешния еквивалент на около 200 милиарда долара икономическа и техническа помощ за четири години.

Обръщайки внимание на необходимостта от подобна програма за Украйна, Хойер каза пред Ройтерс, че цената на възстановяването на страната е била обсъждана на последните срещи в ООН, Международния валутен фонд и Световната банка във Вашингтон.

"Колко ще струва възстановяването, реконструкцията на Украйна? Цифри летяха из стаята... но едно нещо ми е съвсем ясно: не говорим за милиони, а за трилиони", каза Хойер, бивш министър на външните работи на Германия при канцлера Хелмут Кол след падането на Берлинската стена.

Посланията на Хойер подчертават как Европейският съюз се готви да се справи с постоянно нарастващото икономическо въздействие на войната, използвайки влиянието на ЕИБ, която обикновено финансира инфраструктурни проекти - пътища, мостове и др. п.

"Предизвикателство за целия свободен свят е да се увери, че тази (подкрепа) ще бъде осигурена", каза Хойер.

"Политическите лидери трябва да решат възможно най-скоро", каза Хойер. "Но мисля, че имаме нужда от структура, която наистина е насочена към глобална аудитория, а не само към данъкоплатците в Европейския съюз."

Economic Policy Research, мрежа от икономисти, изчислява, че общата цена на възстановяването на Украйна вече е 500 милиарда-600 милиарда евро (528 милиарда-633 милиарда долара) - повече от три пъти годишната икономическа продукция преди войната.

Хойер каза още, че критична част от плана ще бъде големите подпомагани (финансирани) от държавите банки на Запад да предоставят "гаранции" за правителството на Украйна, след като войната приключи.

Това трябва да помогне на Киев да си върне достъпа до глобалните капиталови пазари, както направи Ирак след втората война в Залива, която свали Саддам Хюсеин, и да ускори възстановяването си.

"Ако искаме да примамим инвеститорската общност да ни даде парите си... трябва да им дадем уверения", каза Хойер, имайки предвид гаранциите срещу тежки загуби за инвеститорите.

"Убеден съм, че капиталовите пазари ще бъдат отворени за това."

А колко ще продължи войната и ще набъбва сметката? В реч, произнесена на военния парад в понеделник, руският президент Владимир Путин не каза нищо конкретно за това колко дълго ще продължи това, което той нарече "специална военна операция". Американското разузнаване твърди, че се очаква продължителен конфликт.