Южна Корея застава начело на класацията на най-конкурентните азиатски икономики тази година, изкачвайки се с две позиции, съобщава китайската телевизия Си Джи Ти Ен.

Годишният доклад "Азиатска конкурентоспособност" за 2019, изготвян от Азиатския икономически форум в Боао, нарежда на първите пет места Южна Корея, Тайван, Сингапур, Хонконг и Япония.

Втората петица включва Израел, Австралия, Нова Зеландия, Китай и Обединените арабски емирства.

Докладът оценява конкурентоспособността на 37 икономики от Азиатско-тихоокеанския регион. Всички те бележат възход, а пропастта между развити и развиващи се икономики в региона постепенно се свива. Икономическите перспективи за Азия остават многообещаващи, се посочва в доклада.

В бъдеще икономиката на Азиатския регион ще укрепи самостоятелността си и ще отчита стабилен растеж, разчитайки на огромния потребителски пазар и инфраструктурното строителство. Очаква се регионът да се откъсне от тенденцията за забавяне на световния растеж и да постигне силно подобрение на сигурността, според експертите.

Икономическият форум в Боао, често наричан "азиатския Давос", включва 29 страни. Инициативата, която започна през 2001 година, се утвърди като първостепенно събитие за азиатските икономики и нововъзникващи пазари.

Форумът събира държавни и правителствени лидери, ръководители на международни организации, главни изпълнителни директори, икономисти и журналисти от Азиатския регион и отвъд него. Тази година той ще продължи до 29 март.