Няма как да бъде въведен ДДС върху хазарта. Това мнение защити юристът Димитър Терзиев, бивш председател на Държавната комисия по хазарт, в студиото на телевизия "Блумбърг".

"ДДС върху хазарта няма как да се въведе, защото има европейски регламент, който освобождава изрично хазарта от този налог. Освен това не виждам как биха могли да се облагат залозите, което първо би оскъпило играта, второ не биха се увеличили приходите в хазната и не това е характерът на данъчното облагане на хазарта. В цял свят облагането е ясно и категорично - процент от залозите и твърди суми върху експлоатираните игрални съоръжения", каза бившият шеф на хазарта у нас.

Сега е подходящият момент да се изчистят всички спорни въпроси в действащия Закон за хазарта, включително и с рекламата, смята той.

"Поне от това, което излиза по медиите от срещите на Валери Симеонов като представител на политическа партия с представители на други политически партии със заявеното от тях съгласие за промяна, аз си правя извода, че е налице воля за промяна. И след като я има нея, сега е момента да се изчистят всички спорни въпроси в сега действащия закон, включително и с рекламата. Текстовете, които сега са предложени, трябва да се прецизират, защото леко противоречат с действащи норми от сегашния закон и би се получила колизия между тях", твърди той.

Димитър Терзиев подаде оставка през 2010 г. като в мотивите си за напускане посочи спекулациите, свързани с промените в Закона за хазарта и невъзможността да ги защити по адекватен начин.

"Все пак темата за хазарта е щекотлива и всяко пипане в нея води до сътресения. Виждате го и в последните седмици. Сега очевидно има политическа воля за промяната на закона, очевидно за 6 г., откакто е приет сегашният Закон за хазарта, той е показал определени плюсове и минуси и след като има, както казах, политическа воля да се промени, би следвало промяната да стане по нормален начин. Тоест да се съберат представители на хазартния бранш, на заинтересованите министерства - финанси, здравеопазване и на младежта и спорта, Държавната комисия по хазарта и спортния тотализатор, за да могат да се изработят действащи правни норми, които да изчистят двусмислени текстове в сега действащия Закон за хазарта, включително и тесктовете за рекламата му", препоръча експертът.

Той коментира и темата за рекламата на хазарта, като според него тя не е в разрез със закона.

"Рекламата в този си вид е агресивна, но не нарушава ясно и категорично Закона за хазарта. С изключение с рекламата за шоколада, доколкото разбрах комисията е санкционирала организатора и телевизиите, които са излъчвали този рекламен клип. Така че мисля, че комисията е действала законосъобразно. Друг е въпросът дали в сътрудничество със СЕМ биха могли да имат инструкция да редактират клиповете, които са прекалено агресивни", смята Терзиев.

Според него, в сега действащия закон няма механизъм за разпространение на лотарийните билети, т.е. те могат да се продават навсякъде. За да се промени това, би трябвало да се промени раздел втори от гл. 3 на закона, където да се регламентира как и в кои пунктове могат да се продават лотарийни билети.

"От друга страна сегашният текст на проекта, който се предлага, да се ограничи до игралните зали, казина и букмейкърски пунктове, е в противоречие с действащия текст на чл. 9 от закона, който забранява в един обект да се организират хазартни игри, за които няма издаден лиценз за съответния обект. Всички обекти, в които в момента се продават талончета, би следвало да минат първо на лицензиране през Държавната комисия по хазарта и едва тогава да се продават тези билети. Ще трябва да име един буферен период, в който ще трябва или да се спре тотално продажбата на билети навсякъде, или до лицензирането на тези обекти, те да се продават по досегашния ред, но това трябва да се прецизира в закона", завърши бившият шеф на Държавната комисия по хазарт.