Японското правителство оповести днес, че иска бързо да внесе проектозакон, който да узакони приема на повече чуждестранни работници, предаде Франс прес. Целта е да се преодолее частично недостигът на работна ръка, който вече засяга тежко някои сектори.

"Възможно най-бързо", отговори говорителят на правителството Йошихиде Суга на въпрос за датата, когато този текст ще бъде внесен в парламента.

Изпълнението на проекта би могло да стане факт от април 2019 година.

Правителството планира да създаде нов визов статут, който ще позволи на теория на имигрантите с по-ниски квалификации от тези, които обикновено се изискват, да влязат на японска територия с цел работа за срок от 5 години.

Кандидатите трябва въпреки това да отговарят на определени изисквания, сред които да имат познания по японски език , които да им позволят "да не се чувстват непълноценни във всекидневния живот". Това означава вече да са изучавали езика от няколко години.

Тези, които имат най-добрите квалификации и високо ниво на владеене на японски език, биха могли да получат разрешение за по-дълъг престой, както и да бъдат придружени от семействата си.

При все това имиграционната политика на Япония, една по-скоро затворена страна ,"не се променя", твърди Суга. Той каза това, за да успокои населението, което може веднага да изрази опасения от масов приток на чужденци.

В секторите на земеделието, продажбите на дребно, общественото и пътно строителство, грижите за възрастни хора и малки деца липсва работна ръка. Японците не искат да се занимават с подобна работа заради тежките условия на труд и заплатите, които не са привлекателни.

Бизнес средите (начело с федерация Кейданрен), с които премиерът на Япония Шинзо Абе е в близки отношения, отдавна призовават за отваряне на пазара на труда за чужденци. Правителството обаче трябва да жонглира внимателно, за да не предизвика гнева на националистите, които са основните поддръжници на управляващата Либерално-демократическа партия.

Предишни програми за прием на ограничен брой чужденци за определен период от време, за да бъдат обучени преди завръщането в родните им страни, бяха остро критикувани, че служат за експлоатация на евтина работна ръка.

Според официалната статистика в Япония през 2017 година е имало 1,28 милиона чуждестранни работници при население от 128 милиона жители.

Над една трета от тях (459 000 души) са съпрузи и съпруги на хора с японска националност, южнокорейци, които от дълго време са в Япония, но са запазили националността си на произход или са потомци от чужда националност на имигрирали японци.