И тази година много хора са работили или ще работят по празниците. Според проучване на Института за икономически и социални изследвания към близката до профсъюзите фондация "Ханс Бьоклер" почти десет процента от заетите в няколко определени сектори на икономиката, като гастрономия и хотелиерство или транспорт, но също така и в здравеопазването са били дежурни и на Бъдни вечер.

Изследването е проведено сред 4200 трудещи се в Германия, научаваме от публикация на АРД. То показва, че мъжете са по-склонни, отколкото жените да работят по празниците, както и източногерманците в сравнение със западногерманците, уточнява изданието.

Особено засегнат е хотелиерският бранш

Делът на хората, работещи на 24 декември, е особено висок в хотелиерството и ресторантьорството, в транспорта и логистиката, както и в здравеопазването и социалните услуги. Заетите в сектора на търговията на дребно, които обикновено работят до последния момент, за да могат хората да пазаруват и по Коледа или пък да си набавят фойерверки за новогодишната нощ, този път имат почивен ден, тъй като Бъдни вечер и Нова година се падат в неделя. Ще рече, че тази година значително по-малко ще са работили и по празниците.

Както припомня АРД, през 2022 година двайсет процента от трудещите се в цялата страна са работили и на Бъдни вечер. Новото изследване показва, че тази година делът им е паднал наполовина - на 24 декември са работили 10% от всички трудещи се. Значително по-висок е делът на работилите по празниците в секторите хотелиерство и ресторантьорство, здравеопазване и социални услуги - съответно 27 и 20 процента от работната сила. Изследванията показват следната закономерност: след 14 часа в почивните дни броят на дежурните спада значително - както на Бъдни вечер, така и на 31 декември, научаваме още от публикацията на АРД.

Засегнати са най-вече нископлатените работници и служители

Хората, на които им се налага да се трудят и по празниците, работят в нископлатени професии, става ясно от отговор на правителството на запитване от депутати на Лявата партия, пише на свой ред Зюддойче Цайтунг (ЗЦ).

През 2022 г. в почивните дни са работили 3,7 милиона души, от които около 40 на сто изкарват между 1250 и 2250 евро месечно. Други 20 процента пък работят за по-малко от 1250 евро на месец.

Призиви за по-добро заплащане

В засегнатите браншове често се полага и много извънреден труд, посочва още ЗЦ и цитира данни от Института за изследване на трудовия пазар и професиите, според които в хотелиерството и ресторантьорството, транспорта и търговията са били положени общо 303 милиона работни часа извънреден труд. От тях половината - 159 милиона работни часа не са били платени.

На този фон някои политици настояват за подобряване на заплащането във въпросните сектори. Сред предлаганите мерки е да се вдигне почасовата минимална ставка, която от 1 януари вече ще бъде 12,41 евро, на 14 евро на час.

Статията е публикувана в "Дойче веле"