На фона на безпрецедентно глобално огнище на най-новия вариант на причинителя на птичи грип H5N1 Финландският орган за безопасност на храните обяви днес, че е наредил да бъдат умъртвени 50 000 отглеждани във ферми норки и лисици в три ферми за кожи, засегнати от птичи грип, предаде Ройтерс.

Норките могат да са преносители на вируса, с което нараства вероятността той да мутира и да засегне и хора. В средата на юли СЗО съобщи за десетки заразени с птичи грип котки в Полша.

Световни организации вече предупредиха за опасност от разпространение на птичия грип сред хората.

Норките и лисиците

Финландия и Норвегия се сблъскват с рекорден брой огнища на вируса H5N1 тази година. Вирусът е убил хиляди чайки и други видове птици, излага на риск едрия рогат добитък и ограничава пътуванията в някои региони.

"Норката е особено проблемен вид, когато става дума за инфекции с птичи грип, тъй като може да се превърне в междинен гостоприемник за вируса, давайки му възможност да мутира във форма, която да засегне и хората", обяви органът за безопасност на храните.

Тази година птичият грип е бил открит в 20 ферми във Финландия до края на юли, като в момента се анализират проби от други четири ферми, по данни на регулаторния орган.

Финландският орган за безопасност на храните обяви, че подготвя допълнителни наредби за умъртвяване на животни.

Заразените котки

Световната здравна организация (СЗО) съобщи наскоро, че десетки котки са били заразени с птичи грип в Полша, но няма данни за заболели хора, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

В изявлението, направено от СЗО, се посочва, че за първи път се съобщава за толкова много котки с птичи грип в обширен географски район в дадена страна. 

Световната здравна организация съобщи, че в края на юни полските власти са информирали служителите й за необичайната смърт на повече от 45 котки в 13 географски региона на страната. Направени миналата седмица тестове установиха, че 29 от тях са били заразени с щама H5N1 на птичия грип.

При заразените домашни любимци са наблюдавани затруднено дишане, дизентерия и симптоми на неврологични и респираторни заболявания.

Към юни най-новият вариант на H5N1 е докладван при птици и други животински видове в Азия, Африка, Европа и Северна и Южна Америка. СЗО отбелязва, че от 2020 г. досега са докладвани десетина случая на зараза при хора.

Учените се опасяват, че увеличаващите се случаи на H5N1, особено при животни, които имат чести контакти с човека, могат да доведат до мутирала версия на болестта, способна да се разпространи лесно между хората, предизвиквайки нова пандемия.

Преди пандемията от КОВИД-19 много експерти подозираха, че следващото глобално огнище ще бъде предизвикано от H5N1. И въпреки че е отнел живота на стотици милиони птици в световен мащаб, птичият грип е разболял по-малко от 900 души от 2003 г. насам и не е успял да се разпространи лесно сред хората.

СЗО отбелязва, че не е ясно как домашните котки в Полша са се заразили с птичи грип и допълва, че служителите все още разследват възможните източници на излагане, включително контакт с диви птици, за които е известно, че са носители на H5N1.

Според организацията рискът хората в Полша да се заразят с птичи грип е "нисък", а за тези, които имат контакт с котки, в това число собственици и ветеринари, той е "нисък до умерен".

Опасността за хората

СЗО и партньорите вече предупредиха, че нарастващият брой бозайници, заразени с H5N1, е необичаен.

Експертите преди са предупреждавали, че прасетата, които са податливи на зараза с грипни вируси както от хора, така и от птици, могат да действат като "съд за смесване". Това на свой ред може да доведе до появата на мутирали вируси, които могат да бъдат смъртоносни за хората.

От миналата година властите в 10 страни съобщават за огнища на птичи грип при бозайници, включително отглеждани във ферми норки в Испания, тюлени в САЩ и морски лъвове в Перу и Чили.

Междувременно британски учени изолираха човешки ген, способен да отблъсне повечето вируси на птичи грип. Установен е ген, който е замесен в блокиране на предаването на вирусите на птичия грип от заразени хора.