Да се инвестира 1 евро във финансиране на иновациите на бъдещето в услуга на планетата: близо 5000 граждани се включиха в авантюрата "Време за планетата" (Time for the Planet) с надеждата да насърчат борбата срещу затоплянето от вътрешността на икономическата система, информира Франс прес.

След стряскащия доклад за климата на Междуправителствената експертна група по климатичните промени към ООН през 2018 година, чиито автори алармират за малкото време, което остава, за да се намалят емисиите парникови газове, светът стана свидетел на нарасналата мобилизация на младежите в опазване на климата. Родиха се и движения за гражданско неподчинение като "Бунт срещу унищожението".

"Време за планетата" иска да се присъедини към тях, но в друга ниша - предприемаческата, каза един от шестимата съоснователи на движението Дени Гарсия.

Целта на този фонд с нестопанска цел е да събере 1 милиард евро, за да създаде 100 компании, всяка от които да разработва иновация и с нея да участва в декарбонизацията на икономиката, от чистия транспорт до земеделие без азотни торове и улавяне на въглероден диоксид.

Нямаме време да променяме икономическата система. Така че я приемаме такава каквато е, без да е перфектна, заяви Гарсия. Заемаме се със системата без да я унищожаваме, за да я насочим към по-здравословно функциониране, добави той.

Този начин на говорене привлече за няколко месеца близо 5000 акционери, които събраха около 1 милион евро.

Един от основните принципи на "Време за планетата" е отвореният код за участие. "Може да се каже, че това в лудост, коментира друга съоснователка Колин Дебайл. Ситуацията обаче е толкова спешна, че би било по-голяма лудост да се направи обратното - да се остави една добра идея в ръцете само на отделни хора, добави тя.

Дебайл отговаря на хората, според които нейните съмишленици са мечтатели, че е необходимо да се действа с всички налични сили заради неотложна климатична ситуация.