В началото на третата година от войната, подкрепящите евроатлантически партньори на Украйна и бизнес общността в страната настояват за засилване на мерките срещу сивата икономика, като особено критична е ситуацията с акцизните стоки с висок финансов риск. Според данни на КАНТАР, незаконният износ на контрабандни и фалшиви цигари в Украйна се увеличава от началото на войната - от 19.5% през 2021 г., 22% през 2022 г. до над 25% в края на 2023 г.

У нас незаконната търговия с цигари е сведена до рекордните ниски нива за ЕС през последните 7-8 години - до 2.6% за 2023 г. Резултатът е признат от международната общност и европейските партньори на България като категоричен устойчив успех, вследствие на съвместната координация и сътрудничество между правоприлагащите органи у нас. Усилията в България датират още от 2010 г., когато незаконната търговия с цигари беше достигнала до 34%. Украйна обаче може да застане на пътя на успешната борба с цигарената мафия, тъй като е на път да е се превърне в източник на фалшиви и контрабандни цигари, внасяни нелегално за разпространение не само у нас, но и целия в ЕС. За тази притеснителна тенденция съобщават международните пратньори, бизнес общността и медиите в Украйна от началото на годината.

Лидерите на G-7 ясно призовават за спешни и безкомпромисни мерки срещу контрабандитистите на цигари в Украйна

На 9 февруари, на среща с Временната комисия за разследване на икономическата сигурност във Върховната рада на Украйна, лидерите на G-7 изразиха безпокойството си от растящата сива икономика в страната и увеличаващия се износ на фалшиви цигари към западните на Украйна страни. Ярослав Железняк, Председател на Комисията представи Доклад за перспективите и начините за увеличаване на приходите за държавния бюджет пред представители на посолства, страни партньори и международни финансови институции.

"Представихме конкретни примери за проблема с нелегалните пазари, както и решения за тях. По-специално, като пример за работата на Бюрото за икономическа сигурност и други правоприлагащи органи", информира Железник. Присъствието на водещата на посолството на САЩ Катрин Крофт е определяно от украинските медии като "една от ключовите фигури на събитието", тъй като тя е официалният съветник по икономическите въпроси, но неофициално е смятана за основен представител на САЩ в дейностите за борбата с корупцията в Украйна.

Румънските и молдовските медии напомнят, че страните им са най-силно изложени на натиск от контрабандни и фалшиви цигари, като проблемът засяга не само съседните на Украйна страни, но и редица държави-членки на ЕС, където цените са значително по-високи.

Източник: https://thepage.ua/

Разследващият журналист от Украйна, Евгений Плински разкрива, че Държавното бюро за разследване и митническите служители са открили в деня на срещата с G-7 на 9 февруари две цистерни с газ, превозващи близо 500 бокса фалшиви цигари с марката "Марлборо" и непознатата марка "Marble", произведени за нелегален износ от тютюневата фабрика до град Гошча в района на Ривне, която е била разкрита и затворена през 2022 г. Той напомня, че в предишните години фалшивите марки цигари, произведени в Гошча за целите на незаконното им разпространение в ЕС, са били от типа "illicit whites", с марки като "Джин Линг", "Кредо", "Лифа", "Комплимент", "Мрамор" и други, част от които са познати и на българските правоохранителни органи от нашия пазар отпреди няколко години. Според Плински, веднага след като специалните представители на САЩ и посланиците на Г-7 са се разгневили срещу растящия проблем със загуба на приходи от незаконния пазар, правоприлагащите органи са засилили усилията си. Групите в Telegram, продаващи нелегални цигари, са преустановили дейността си или са били заличени.

Според доклада на Временната комисия за разследване на икономическата сигурност във Върховната рада, само през 2023 г. са разбити 5 големи схеми за нелегално производство и разпространение на нелегални цигари, както и операции срещу хазарта и подозрителна схема за продажба на руско оборудване, причинили значителни загуби за държавния бюджет.

Още от 2022 г., със започването на войната, аналитичният институт GLOBSEC представи своите прогнози и предупреди за нарастващата заплаха от потоци незаконни тютюневи изделия, които могат да залеят ЕС, ако украинските власти не положат максимални усилия за пресичане на каналите и за засилване на сътрудничеството със съседните страни. "С милиарди цигари, пресичащи нейните граници с ЕС всяка година, Украйна става един от най-големите източници на фалшиви и контрабандни цигари, внасяни контрабандно в ЕС", подчертава анализът на GLOBSEC.

На 28 февруари международната бизнес общност в Украйна, представляваща обща членска маса от близо 130 компании в Американската търговска камара, призова в специално обръщение към украинските правоохранителни органи да бъдат засилени мерките по прилагането на законите.

"Всяка власт във воюваща държава трябва да работи. Позицията на AmCham Украйна е ясна - необходимо е да се премине от думи към действия, да се положат максимални усилия за попълване на държавния бюджет, да се установи доверие с бизнеса, да се привличат инвестиции и да се работи с международни партньори. Струва си да се съсредоточите върху приходите, които трябва да отиват в държавата. Това може да стане реалистично, само когато отговорните правоприлагащи органи работят правилно, разполагат с всички необходими ресурси и са готови да водят борбата със сивата икономика в Украйна."

Европейската бизнес асоциация (EBA) призова през декември 2023 г. кабинетът на Президента на Украйна да обърне сериозно внимание на ситуацията с нелегалния пазар на тютюневи изделия и да изпълни обещанието си към бизнеса за активна борба със "сенчестата икономика".

"За да се направи това, сега е наложително да се максимизират усилията и действията на всички отговорни правоприлагащи и регулаторни агенции", се казва в становището на EБА.

Още в началото на войната, Президентът Зеленски заяви в едно от обръщенията си към нацията, че страната ще е безкомпромисна в борбата със сивата икономика и заяви: "...трябва да свикнем с това, че в обществото може да има само две части: тези, които защитават нашата независимост и тези, които работят за осигуряването на тази защита".