Ирландия обмисля да заколи около 200 000 говеда през следващите три години в опит да постигне целите си в областта на климата и борбата с глобалното затопляне, съобщи ДПА, позовавайки се на вътрешна бележка на земеделското министерство, цитирана от БТА.

Предвиждат се разговори между млекопроизводителите и представители на правителството, каза Пат Маккормак, президент на Ирландската асоциация на доставчиците на млечни продукти.

Той допълни, че ирландското правителство ще трябва да покаже ангажимент и да представи бюджет за финансиране на тази инициатива. По думите на Маккормак подобна програма може да бъде само доброволна.

Правителството ще предложи на фермерите финансово привлекателни възможности, сподели говорителка на земеделското министерство.

Агенцията за опазване на околната среда на Ирландия наскоро обяви, че страната вероятно няма да изпълни климатичнитеси цели, при това с голяма разлика.

Една от тези цели гласи, че емисиите само от селскостопанския сектор трябва да намалеят с между 4 и 20 на сто до 2030 г.

Като цяло Ирландия има за цел да намали емисиите на страната с 30 на сто в сравнение с нивата от 2005 г.