Президентът на Русия Владимир Путин изрази благодарност към турския си колега Реджеп Тайип Ердоган за позицията му по отношение на строителството на газопровода "Турски поток" и изтъкна, че благодарение този проект Анкара се чувства уверена на фона на трудностите на европейския газов пазар, предаде ТАСС.

"В пълен обем е пуснат и работи "Турски поток" - газопроводната система в Турция и транзитната в южноевропейските страни", заяви Путин по време на разговори с Ердоган днес, цитиран от БТА.

"В тази връзка не мога още веднъж да не благодаря за неизменно последователната позиция по отношение на строежа на тази газопреносна система, която отговаря на интересите на турския народ и Русия", изтъкна руският президент.

"Сега, когато наблюдаваме доста сложни турбулентни процеси на европейския газов пазар, Турция се чувства абсолютно уверена и стабилна", добави той.

Газопроводът "Турски поток", който преминава по дъното на Черно море и пренася руски газ към Турция и европейските страни, има обща дължина около 1100 километра и сумарна мощност 31,5 милиарда кубически метра годишно. Строителството на тръбопровода на територията на Турция завърши през ноември 2019 г., а на 8 януари 2020 г. се състоя официална церемония за пускането му в експлоатация.

Путин каза още, че Русия и Турция не само са наваксали загубите на стокообмена, предизвикани от пандемията, но и са успели да го увеличат. Той посочи, че стокообменът между двете страни е спаднал с над 20 процента през 2020 г., но през първите девет месеца на тази година е отчетен растеж от над 55 процента.

Руският президент посочи, че туризмът също започва постепенно да се възстановява след спада заради пандемията. Той отбеляза, че през 2019 г. 6,8 милиона руснаци са посетили Турция, а през 2020 г. - едва 1,5 милиона.

"Сега ситуацията постепенно се подобрява. За деветте месеца на текущата година 2,5 милиона руснаци са пристигнали в Турция", отбеляза Путин.

Той добави, че турските инвестиции в руската икономика възлизат на 1,5 милиарда долара, а руските инвестиции в Турция - на 6,5 милиарда долара.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган от своя страна заяви, че първи блок на турската АЕЦ Аккую може да бъде открит следващата година.

"Посетих АЕЦ Аккую, строителството върви по план. Мисля, че ще можем да открием първия блок през следващата година. Разбира се, работата продължава интензивно", каза Ердоган.

Реджеп Тайип Ердоган

Източник: AP/БТА

Проектът за изграждане на първата атомна електроцентрала в Турция - АЕЦ Аккую - се реализира от компанията "Аккую нуклеар", в която над 99 процента от акциите се притежават от руската компания Росатом, на базата на междуправителствено споразумение, подписано между Русия и Турция през март 2010 г. През юни 2020 г. започна строежът на втори блок на атомната електроцентрала.