Румънският премиер Флорин Къцу съобщи днес, че минималната работна заплата в страната ще бъде увеличена с 3 процента през 2021 г. до 2300 леи (472 евро), като мярката ще се прилага от януари, предаде телевизия Диджи24.   

"Минималната заплата се увеличава с 3 процента през 2021 г., над нивото на инфлацията през 2020 г. и над прогнозата за нивото на инфлацията през 2021 г., запазвайки покупателната способност на румънците", заяви Къцу, цитиран от БТА.

Брутната минимална работна заплата през 2020 г. беше 2230 леи (458 евро).

За сравнение минималната заплата в България от началото на тази година беше увеличена с 50 лв. и в момента тя е 650 лв. (332,3 евро). В Сърбия също минималното заплащане на труда бе повишено от 2021-а - с 6,6% до 273 евро.

"Разбира се, че може да бъде приложена от 1 януари, тъй като през февруари се плащат заплатите за януари, така че има достатъчно време", добави още премиерът.

Съгласно правителственото решение заплащането на час нараства на 13,583 леи при пълен работен ден спрямо 13,327 леи през 2020 година.

При определянето на брутната минимална заплата за страната са взети предвид нивото на инфлацията през 2020 г. от 2,2 процента и увеличението на производителността на труда с 0,8 процента през 2020 г.

Служителите с висше образование и минимум една година трудов стаж по специалността ще продължат да получават минимална заплата от 2350 леи (482 евро).

От увеличението на минималната заплата ще се възползват около 1,4 милиона служители, тоест около 26,4 процента от 5,3-те милиона активни трудещи се, посочва телевизията.

Какви пенсии ще получават румънците?

Днес стана още ясно, че Конституционният съд на Румъния е потвърдил конституционността на закон, предвиждащ увеличаване на пенсиите в страната с 40 процента.

Законът беше приет от предишния парламент, доминиран от опозиционната Социалдемократическа партия (СДП), а тогавашното правителство на Национално-либералната партия (НЛП) го оспори в Конституционния съд. Либералите предвиждаха увеличение на пенсиите само с 14 процента.

Министърът на труда Ралука Туркан коментира, че бюджетното усилие за прилагането на този закон ще възлезе на около 138 милиарда леи (28,3 милиарда евро) годишно, "което в настоящия момент е трудно да се понесе от държавния бюджет", съобщи сайтът Зиаре.

"В парламента на закона, с който ние решихме да увеличим пенсиите с 14 процента, мнозинството на СДП по онова време заяви: "не 14 процента, ние си искаме 40 процента", без, разбира се, да посочи източниците, от които може да се осигури това увеличение", коментира Туркан.

Премиерът Флорин Къцу също подчерта, че Румъния не може да си позволи подобно увеличение на пенсиите.

"Румъния не си позволи това миналата година. Няма да си го позволи и тази година. В момента законът отива за обнародване при президента, който има две възможности: да го върне за преразглеждане в парламента или да го обнародва", заяви Куцу.

Той увери, че правителството ще повиши пенсиите, но придържайки се към собствения си календар.