От 1 юли 2024 година ваучерите за храна ще бъдат изцяло електронни, съобщава БНР. Промените в Закона за корпоративното подоходно облагане, приети със Закона за държавния бюджет за 2023 г., предвиждат преходен период от шест месеца считано от 1 януари догодина, в който ще могат да се предоставят и на хартия, както е в момента.

"Това беше една дългоочаквана промяна, която ще улесни и потребителите и работодателите", коментира в интервю за Радио София Таня Обущарова - главен секретар на Асоциацията на операторите на ваучери за храна в България.

"До момента работодателите всеки месец предоставят ваучерите за храна на хартия, тоест, това задължително трябва да се случва физически в офиса, но след пандемията от Covid 19 много хора предпочитат да работят от вкъщи, от разстояние и това нововъведение ще бъде улеснение за тях и работодателите", поясни тя.

"Смятам, че това е една дългоочаквана промяна от всички потребители, тъй като това ще улесни употребата на ваучерите в търговските обекти, защото потребителите ще могат да проверяват валидността и наличността на ваучерите, както и в кои обекти могат да ги използват", каза още Таня Обущарова.

По думите й в законодателството е предвидено ваучерите да бъдат както на физически носител - във вид на карта, така и виртуални. Това ще зависи от избора на всеки работодател, както и от технологиите, които операторите на ваучери ще предложат на пазара.

"Важно е да кажем, че ако се предоставят във вид на карта, това няма да бъде платежен инструмент, от който да могат да се теглят средства или да се прехвърлят към друга банка, а ще си остане социална придобивка. Чрез тези карти няма да може да се извършва теглене от банкомат. С ваучерите ще могат да бъдат закупувани само хранителни продукти, няма да могат да се купуват цигари и алкохол, както и няма да могат да се използват извън територията България. Ако придобивката е във вид на виртуален инструмент, най-вероятно ще представлява мобилно приложение на телефона на потребителите", уточни тя и допълни, че месечната необлагаема сума, която работодателите могат да предоставят под формата на ваучери за храна остава до 200 лева.

"Очаква се дигитализацията на ваучерите да доведе до улеснение и в намаляването на административните разходи от страна на работодателите, тъй като няма да е необходимо те всеки месец да раздават тези ваучери, което по принцип е един значителен вътрешен разход на ресурси във всяка една компания. В началото това може да доведе до по-голяма инвестиция, за да се оборудват служителите с карти или виртуални инструменти, но в дългосрочен план, това ще е по-скоро спестяване за работодателите. Единствено условие за работодателите е, служителите да бъдат наети на трудов договор и да нямат прилежащи на принудително изпълнение задължения към хазната", подчерта Таня Обущарова.