Битовите потребители на газ ще бъдат подпомогнати за месеците от декември до март заради скока на цените. Това съобщи пред bTV министърът на финансите Асен Василев.

"Ресурсът вече е заделен с решение на Министерски съвет и решението на народното събрание като част от 800 млн. бюджетни средства. Конкретната схема в момента се разработва в министерството на енергетиката, предполагам, че до дни ще е готова и ще бъде нотифицирана към Европа, за да започне подпомагането", обясни Асен Василев.

"На световните борси може да имаме растящи цени на газ и електроенергия, ние в момента реално за първа година сме напълно интегрирани на борсите за електроенергия и това стои зад част от високите цени", посочи още той.

Асен Василев коментира и увеличението на пенсиите.

"По принцип има увеличение на пенсиите, което е средо с около 65 лева според сметките на НОИ, увеличението е различно за различните хора според трудовия стаж", посочи финансовият министър по повод факта, че някои пенсионери са получили по-малки пенсии в първия месец на новата година.

"Знаехме, че вероятно ще има проблем с пенсиите, които са малко над минималната, но не са достатъчно високи и с достатъчно трудов стаж, за да могат да получат пълен размер на индексациите на пенсията. Това е най-важното, защото е постоянна компонента. Ковид добавката ще бъде, докато има криза. Важно е да се вдигне постоянната "компонента" на пенсиите", отбеляза финансовият министър.

"Промени в цените за битовите потребители на ток няма да има. След работна среща с бизнеса, на която стана ясно, че сме имали различни прогнози, изчистихме позицията си. В момента се консултира и идната седмица ще излезем с обща схема за компенсация. Не 75% бяха тема за спор, основният проблем бе да има таван, или да няма. Като компромисно решение се разбрахме компенсирането да не е само процент от цената, а да има и твърда компонента", заяви още Василев.

Василев отказа да се ангажира с прогноза кога ще бъде отменен мораториумът върху цените на тока за битовите потребители. Но подчерта: "Безпрецедентен е ресурсът, който се дава за компенсации - за 4 месеца говорим за над 2 милиарда лева".

Помощ ще получат битовите потребители на газ. "200 млн. лв. ресурсът е заделен за тях, като част от тези 860 млн. лв. за помощ. Схемата се разработва", посочи Василев и отказа повече подробности, а времето за компенсиране ще е от декември до март.

"Ще има промени в наредбите и закона за енергетиката, които ще определят какъв тип сделки може да има на борсата, обезпечения, гаранции, типови договори на търговци с клиентите. Ако търговец откаже да изпълнява договора, може да му се отнеме лиценза", обясни още той.

Василев каза още, че Комисията за енергийно и водно регулиране трябва да анализира разходите, и припомни историята за проверка от 2013 г., когато излезли доста неефективни разходи - 240 млн. лв. разходи за външни консултанти, 100 млн. лв. по неправилно приложена директива. И така от искане за 20% повишаване на цената на тока се е стигнало до 5%.

По повод казуса изнесен ли е газ от Чирен към Румъния и твърденията, че лично той е жертва на дезинформация, Василев обяви, че информацията до него е дошла от официални източници - ДАНС и икономическа полиция. Той ще изчака завършване на разследването, което да потвърди информацията, и тогава ще се реши какво следва от това за замесените лица.

По повод обвиненията на бившия вицепремиер Николай Василев, че са изхарчени малко под 9 милиарда, Асен Василев изброи - 450 млн. лв. за бизнеса, 750 млн. лв. за пенсиите, неизползвани средства - 410 млн. за енергията, 4,1 млрд. лв. са разходите за заплати и издръжка на министерства, 400 млн. лв. средства по актуализацията, 860 млн. лв. са за помощ за ток и газ.

Той каза, че 2,8 милиарда лева, които не са били използвани, ще се използват тази година.

По въпроса със субсидията на партията, Василев уточни, че частта от нея в размер на малко над 600 хил. лв. ще се използва от "Продължаваме промяната", а не от партията на Николай Камов, каквито твърдения се появиха.

Той обаче подчерта, че не одобрява финансирането чрез субсидия, което е свързано с това колко депутати имаш и колко кметове. И се обяви за някакъв тип субсидиране като минимална издръжка на офис и сътрудници и до там.

"Надявам се г-н Трифонов да постави въпроса за дискусии в парламента и да се стигне до добро решение", каза Василев.