Средният процент на сивата икономика за Европейския съюз е 15, а в България е 22. Това каза председателят на АИКБ Васил Велев в началото официалната церемония на наградите "Икономика на светло" за 2022 г. в хотел "София Балкан Палас", провела се снощи и за която предаде БТА. По думите му разликата от 7 процента е 5 млрд. лева, ако се осветлят.

Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) изследва сектора на икономиката, отбеляза Велев. Той добави, че АИКБ изучава чуждите положителни практики за ограничаване на сивата икономика. Освен това Асоциацията предлага решения за намаляване на размера на сивата икономика в България.

Сивият сектор нанася щети за бюджета на държавата и общините. Освен това представлява нелоялна конкуренция. Сивата икономика уврежда социалните права, коментира още председателят на АИКБ Васил Велев.

Асоциацията връчи за десети път годишните си награди "Икономика на светло". Победители в трите категории са:

- "За нормативен акт или административна практика, които водят до ограничаване на сивата икономика и подобряване на бизнес средата" - Делян Добрев и народни представители за Механизъм за компенсиране на предприятията заради рязкото повишение на цената на електроенергията за небитовите потребители;

- "За личност или организация, допринесли за ограничаване и превенция на неформалната икономика посредством активна позиция" - Михаил Кръстев, икономически и политически анализатор в Съвета по икономически и публични политики;

- "За журналист или медия, допринесли за промяна на обществените нагласи към неформалната икономика" - Bloomberg TV Bulgaria и предаването "Бизнес старт".