В японския град Нагоя днес завърши срещата на външните министри от страните в Г-20, протекла в три отделни сесии, предаде ТАСС и БТА.

Министрите обсъдиха ситуацията в световната търговия, изпълнението на целите за устойчиво развитие, както и развитието на страните в Африка. Сред важните теми в дневния ред бяха реформирането на Световната търговска организация (СТО) и данъчното облагане на големите компании в сферата на цифровите технологии.

Японският външен министър Тошимицу Мотеги заяви, че на срещата е било изразено единодушно мнение за нуждата от реформи в СТО и че страните от Г-20 трябва да играят водеща роля в тези реформи, тъй като СТО е ключова структура за гарантиране на функционирането на световната търговия.

Мотеги изтъкна също важната роля на Всестранното регионално икономическо партньорство (ВРИС), споразумение за което се очаква да бъде подписано догодина.

"Това е важна структура за световната икономика, понеже ще бъде създадена икономическа зона със свободни правила за търговия в обширен район, включващ Китай и Индия", каза той.

Руският външен министър Сергей Лавров каза днес пред журналисти, че дневният ред на срещата не е включвал въпроси от областта на международната сигурност, свързани с надпреварата във въоръжаването.

Форматът на Г-20 представлява важно политически средство за въздействие и трябва да бъде използван за стимулиране на промени в структурата на Международния валутен фонд (МВФ), заяви китайският външен министър Ван И. На този етап МВФ не може да осигури представителство и право на глас на страните с формираща се пазарна икономика и развиващите се държави. Г-20 трябва и занапред да играе ролята на политически механизъм за прокарване на промени, да гарантира запазването на тенденцията за реформиране на фонда и набелязания курс, отбеляза той.

Участниците в срещата не приеха заключителна декларация.

Освен министрите от Г-20 в срещата в Нагоя бяха поканени да участват колегите им от Виетнам, Египет, Испания, Холандия, Нова Зеландия, Сенегал, Сингапур, Тайланд и Чили.

В края на форума на специална церемония Япония предаде председателството на Г-20 на Саудитска Арабия. Следващата среща на върха на групата ще се състои в Рияд през ноември 2020 г.