Малко хора могат да се похвалят с богат опит в енергийните среди, а тези които го имат са предимно на преклонна възраст. Случаят при енергийния експерт Валентин Николов е много по-различен. За десет години в енергетиката той успя да израсте стремително, следвайки своите възгледи и тези на партия ГЕРБ.

Малко известен факт е, че именно Николов е сред първите създатели на политическата формация, още по времето, когато Бойко Борисов бе кмет на София. Преди влизането в политиката Валентин Николов е работил в швейцарска фирма, бил е мениджър в компания за пластмасови изделия. Вероятно и някъде в родното Габрово е започнало запознанството му с Томислав Дончев и експертите на ГЕРБ.

Кариерата му в енергетиката започна от депутатския стол в 41-вото народно събрание. И така, събирайки познания ден подир ден, Николов успя да покаже умения в енергийната сфера и разумни идеи, които да изпълняват заедно с колегите му в парламента. Именно своите намерения Николов продължава да изпълнява като депутат в 43-тото и 44-тото Народно събрание. Малко преди да обяви, че се оттегля от депутатския пост сега, енергийният кадър на ГЕРБ отчете внесените от него в парламента 14 законопроекта, 9 проекта за решения, 6 питания, 23 изменения между първо и второ четене. Една от важните структурни промени в енергетиката се дължи на него- с негова инициатива и на Делян Добрев, като председател на енергийната комисия, бе създаден Фонд "Сигурност на електроенергийната система". Благодарение на фонда сегашните управляващи могат да се похвалят, че успяха да стабилизират финансово енергетиката и да извадят НЕК от блатото на дълговата криза.

Още в първия мандат на ГЕРБ Николов заемаше за малко поста заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма, а впоследствие бе и председател на борда на директорите на БЕХ. Тогава бе и първият му управленски досег с АЕЦ "Козлодуй", той бе и председател на борда на директорите на АЕЦ "Козлодуй - Нови мощности". Именно това предприятие подготви и разработи обосновката за изграждането на Седми блок на АЕЦ "Козлодуй". Под надзора на компанията бе направена и оценката за въздействие на околната среда, което сега позволява на правителството да търси инвеститори и подкрепа за новата ядрена мощност. През май 2012 г. е назначен от БЕХ за директор на атомната централа. По време на управлението му се е състояла мисията на ОСАРТ на Международната агенция за атомна енергия. Такива проверки от международни експерти се правят рядко, но именно при управлението на Николов е дадена много висока оценка за безопасността на АЕЦ-а ни.

След смяната на платната на "Дондуков" 1 и идването на правителството на Пламен Орешарски, Валентин Николов бе сменен от Иван Генов на директорското място в АЕЦ "Козлодуй". Това позволи на кадъра на ГЕРБ да се впусне в дълбокото и да изучава из основи енергетиката у нас. Това впоследствие му отвори вратите за нови възможности в енергетиката ни.

Последните му законопроекти за настоящето 44-то Народно събрание също трябва да се отбележат - единият е Законът за енергийната ефективност, а другият - Законът за индустриалните зони.

Прогнозите са, че след оставката на Николов председател на Енергийната комисия в НС за месец вероятно ще стане заместникът му - Димитър Бойчев.

А по отношение на кандидатурата му за БЕХ експертите са категорични, че той поставя високо летвата пред останалите кандидати. Все още е рано да се говори за край на конкурса, но е факт, че ако Николов стане шеф на БЕХ, той ще бъде непоклатим на това място в следващите години. Така и няма да може лесно да бъде сменен от следващите управляващи.