Камарата на представителите в Конгреса на САЩ одобри проект за временен бюджетен закон, действащ до 20 декември, за да избегне спирането на работа на американската администрация, предаде Франс прес и БТА.

Тази седмица и Сенатът трябва да приеме текста, след което да го изпрати в Белия дом, за да бъде обнародван преди полунощ в четвъртък, когато изтича срокът на текущите бюджети.

Администрацията на Доналд Тръмп даде знак, че президентът републиканец е готов да подпише временния бюджетен закон.

Въпреки преговорите, които продължиха месеци, опозиционната Демократична партия и републиканците не успяха да се споразумеят за по-дългосрочен бюджет заради спорове, най-вече за финансирането на стената на границата с Мексико - голямото обещание от предизборната кампания на Тръмп, за да се бори с нелегалната емиграция.

Разединение заради процедурата за импийчмънт срещу Тръмп, инициирана от демократите в Камарата на представителите, депутатите се опасяват, че няма да постигнат дългосрочно бюджетно споразумение до следващия краен срок - 20 декември.

Временната мярка, гласувана в долната камара снощи, включва увеличение на заплатата на американската армия, финансиране на голямото преброяване на населението, предвидено за 2020 година, както и важни програми в областта на здравеопазването.

Текстът беше одобрен в Камарата на представителите, която е контролирана от демократите, с 231 гласа "за" срещу 192 гласа "против", от които 12 привърженици на републиканците.