Минималното обезщетение за безработица ще бъде 18, а не 15 лева дневно както предлагаше правителството с проекта на бюджет на общественото осигуряване за тази година. Ще се увеличи и максималният размер на това обезщетение - до 85 лева и 71 стотинки, също от 1 април, съобщи БНР.

Остава намерението максималният осигурителен доход да бъде увеличен от 3000 на 3400 лева, както и минималната заплата да е 710 лева.

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъди параметрите на проектите за държавен бюджет и на бюджетите на общественото осигуряване и на Здравната каса.

С новите размери на минимално и максимално обезщетение за безработица, съответно 18 лева и почти 86 лева дневно, ще се изпълни записаното в закона размерите да са 60 на 100 от осигурителния доход, а промяната е възприета от държавата по настояване на синдикатите. Въпреки съпротивата на бизнес организациите срещу повишаването на минималната заплата и на максималния осигурителен доход от 1 април, правителството не променя намерението си: "Имахме доста дълъг разговор и по двата параметъра. Бюджетът ще бъде внесен в Народното събрание със 710 лева минимална работна заплата и 3 400 лева максимален осигурителен доход" - каза финансовият министър Асен Василев.

Бизнесът не коментира темата по време на виртуалната пресконференция, но от синдикатите напомниха, че максималната осигуровка дори трябва да е по-висока: "За да отговаря на размера на максималната пенсия, максималният осигурителен доход сега, веднага, трябва да стане 3 750 лева, т.е. това е минималният критерий, по който можем да се водим за увеличаването на този показател" - изчисли Ваня Григорова от КТ "Подкрепа".

Социалният министър Георги Гьоков на няколко пъти подчерта, че индексацията на пенсиите ще е с 6,1 на сто от 1 юли само и единствено, ако няма нов механизъм за увеличаване на пенсиите: "Това е при условие, че не бъдат предприети други действия за осъвременяване на пенсиите от 1 юли, каквото намерение има да направи това правителство".

КНСБ обаче настоя Covid добавката от 60 лева да се включи в това бъдещо увеличение на пенсиите от 1 юли: "През този процент, който отново казвам, не трябва да бъде еднакъв за всички пенсионери, трябва да бъде диференциран, да може да интегрира в себе си тези 60 лева, т.е. да няма кой да получи по-малко от това, в същото време да бъде върнат осигурителният принцип, който беше разрушен".

Дефицитът в НОИ е над 40%. Това са пари, които няма да бъдат събрани от осигуровки. Общо е планирано за пенсии и обезщетения да се платят над 16 милиарда лева през тази година и при сегашните разчети.