Американски инвеститор ще вложи близо 300 млн. лв. в голям туристически развлекателен комплекс край Свиленград. Той ще е разположен на терен от 143 дка, непосредствено след ГКПП "Капитан Андреево".

Луксозният комплекс ще включва голям хотел, игрални зали, SPA център, басейн, два ресторанта, търговски площи, съобщава община Свиленград на сайта си.

Българският представител на американския фонд е компанията "БиСи Индъстрис", която тази седмица е получила разрешение за строеж от общината и е започнала строителство.

Комплексът е с разгъната застроена площ от 61 000 кв. м. Хотелът ще бъде вторият по големина в България с 624 стаи и леглова база от 1248 места. Ще се състои от два 9-етажни корпуса, високи по 28 метра. Игралните зали ще са три - основната ще е с площ 4 000 кв. м, а по-малките ВИП зали ще са с обща площ 1 000 кв. м. Комплексът включва два ресторанта - голям със 724 места, и по-малък грил ресторант със 120 места. Търговският център ще е разположен на площ от 833 кв. м. Паркингът е от 500 паркоместа, включително за автобуси, електромобили и велосипеди. Комплексът ще разполага с метан станция, бензиностанция и станция за зареждане на електромобили. Планираните работни места са минимум 780 броя.

Свиленград е избран от американските инвеститори след обстойно икономическо проучване от независима английска консултантска фирма, съобщи главният архитект на общината Анастас Карчев.

Отчетени са добрата инфраструктура, действащите общи устройствени планове на града и общината и близостта с Истанбул, допълни той.

Според Карчев, инвеститорът е един от най-големите оператори в хазартния бизнес зад океана. Планирано е на следващ етап обектът да бъде разширен с още 110 декара.