Украйна е готова да разгледа вариант с преки доставки на газ от Русия, ако цената на газа бъде обвързана с европейския индикатор, заяви украинският министър на енергетиката и околната среда Олексий Оржел, цитиран от ТАСС.

В продължение на четири години цената на газа за Украйна се равнява на цената за Европа плюс транспорта му обратно, което води до една от най-високите цени, подчерта министърът в интервю вчера. "Когато говорим с руската страна в момента, имаме ясна позиция. Казваме, че ако можем да се договорим за преки доставки, в пакет, цената трябва да бъде обвързана с европейския индикатор", заяви той.

Оржел добави, че Украйна няма да приеме да плаща "политическа цена" за газа. Той увери, че Киев иска да получава доходи от транзита на руски газ през негова територия и е готов да подпише договори за транзит "при европейски условия".

В случай на прекратяване на транзита на руски газ от 1 януари догодина цената на газа за украинците може да достигне до около 500 долара за 1000 кубични метра, подчерта Оржел. Той напомни, че правителството е предложило на украинците гарантирана цена от около 333 долара за 1000 кубични метра, ако транзитът на газ бъде спрян след Нова година.

"Пакетното предложение" на Москва включва споразумение по съдебни спорове и покупки на газ по по-ниски тарифи. Като вариант Русия предлага и удължаване на съществуващия договор за транзит на газ до 2020 г., припомня ТАСС. Киев смята за неприемлив отказът от съдебни дела и подписването на краткосрочен договор.

Украйна е готова да се откаже от исковете си към "Газпром", на стойност 12,2 милиарда долара, ако получи компенсация, заяви вчера изпълнителния директор на "Нафтогаз" Юрий Витренко.