Турция подаде оплакване пред Световната търговска организация (СТО) срещу митата, наложени от САЩ върху вноса на метали, предаде ДПА.

Жалбата поставя началото на процедура, която започва с преговори и може да доведе до осъдително решение от организацията, базирана в Женева.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви по-рано този месец, че удвоява митата за внос на стомана и алуминий от Турция до съответно 50 процента и 20 процента на фона на засилващото се напрежение между Вашингтон и Анкара.

В писмото си до СТО Турция обвинява Вашингтон в нарушаване на правилата на свободната търговия при обявяването през юни на първоначалните вносни мита от 25 процента за стоманата и 10 процента за алуминия за повечето страни, с няколко изключения като Аржентина и Австралия.

Удвояването на тези ставки е допълнително нарушение, твърди Анкара.

Турция отговори миналата седмица с вдигане на митата за 22 американски стоки, вариращи от автомобили до тютюневи изделия.

Според правилата на СТО Анкара и Вашингтон сега имат 60 дни да уредят спора чрез преговори. Ако не успеят, СТО може да постанови решение по въпроса.

Напрежението между Турция и ЕС се засили заради задържането на американския пастор Андрю Брънсън за шпионаж и по обвинения, свързани с тероризма. Анкара и Вашингтон си наложиха и реципрочни санкции срещу министри.