Турция и Катар са подписали 10 нови споразумения, целящи допълнително засилване на двустранните отношения, предаде в."Дейли сабах", предаде БТА.

Споразуменията са подписани в края на Шестото заседание на Висшия стратегически комитет Турция-Катар, състояло се преди ден в Анкара и председателствано от турския президент Реджеп Тайип Ердоган и от емира на Катар Тамим бин Хамад Ал Тани.

Сред подписаните споразумения е споразумение за продажба на 10% от акциите на Истанбулската фондова борса, споразумение за прехвърляне на акции от един от най-големите молове в Истанбул - Истинйе Парк, меморандум за разбирателство за съвместни инвестиции в проекта в района на Златния рог в Истанбул.

Подписан бил и меморандум за разбирателство за съвместни рекламни дейности между турското министерство на търговията и катарската администрация, отговаряща за зоните за свободна търговия. Подписано е и споразумение за създаване на съвместна търговска комисия.

Анкара и Доха поддържат силни връзки. Турция подкрепи Катар по време на кризата в Персийския залив, която се разрази през юни 2017 г., когато Саудитска Арабия, Египет, Обединените арабски емирства и Бахрейн прекратиха дипломатическите и търговските отношения с Катар. Четирите страни обвиниха Катар, че подкрепя тероризма - твърдения, които Доха отхвърли, описвайки ембаргото като нарушение на националния й суверенитет.

Турция и Катар засилиха през последните години военните си и икономически връзки.

Според данни на турското посолство в Доха търговският стокообмен между двете страни е нараснал с 6% до 1,6 млрд. долара през 2020 година.

Катарските инвестиции в Турция са в размер на 22 млрд. долара.

Общо 553 компании от Турция извършват дейност в различни области в Катар, а 179 катарски компании извършват дейност в Турция.