Цените на петрола спаднаха в днешната азиатска търговия, след като участниците на пазара намалиха рисковите премии, скочили рязко след иранската атака срещу Израел, която според Тел Авив не е нанесла сериозни щети, предаде Ройтерс.

Фючърсите за сорта Брент от Северно море, който е референтен за европейския пазар, с доставка през юни загубиха 24 цента до 90,21 долара за барел.

Договорите за американски лек суров петрол спаднаха с 38 цента до 85,28 долара за барел, предава БТА.

Иранската атака, осъществена с найд 300 ракети и дронове, е първата срещу Израел от страна в региона от над 30 години и създаде опасения от сериозен регионален конфликт. Тя последва ракетен удар по иранското консулство в Дамаск, при който загинаха 7 висши ирански военни. Израел не отрича, но и не потвърждава, че стои зад атаката.

Израелският военен кабинет се обяви за ответен удар по Иран, но САЩ изтъкнаха, че няма да участват в подобен, а повечето страни по света, включително арабските съседи на Израел, както и генералният секретар на ООН призоваха за въздържаност.

"Иранските атаки изглеждат достатъчни като мащаб, за да се счетат за отмъщение за смъртта на иранските военни в Сирия, без да са в състояние да предизвикат сериозен регионален конфликт", посочва в бележка до клиенти пазарният анализатор в Ай Джи (IG) Тони Сикамор.

В петък петролните цени се покачиха и достигнаха най-високите си нива от октомври в очакване на иранската атака, но въпреки това за седмицата регистрираха спад от 1 на сто, след като Международната агенция по енергията (МАЕ) понижи прогнозата си за ръста на търсено на суров петрол през годината.