Рибата ще продължи да поскъпва, защото количествата намаляват
Изнасяме сафрит, лефер и зарган в Гърция, калкан в Турция, черни миди в Румъния, българска цаца в Португалия, бели миди в Испания, рапани - в Южна Корея и Китай
Рибата ще продължи да поскъпва, не само у нас, но и навсякъде, защото количествата намаляват. Това каза председателят на Консултативния съвет за Черно море д-р Йордан Господинов, който е и изпълнителен директор на Асоциацията на производителите на рибни продукти "БГ ФИШ".
Оскъпяването на рибата идва от разходите, които правят фирмите от улова до съхраняването ѝ, посочи Господинов пред БНР Бургас.
Неоспоримо е това, че нашата риба е много вкусна и всеки я търси, защото при гръцкия сафрид и черноморския разликата е огромна във вкуса, същото е и при лефера, заргана. Щом изнасяме барбун за Гърция и нашият е търсен повече, изнасяме калкана за Турция, въпреки че и там има калкан. Изнасяме и лефер. Все пак Черно море е по-бедно на видове риба, но се ловят 33-34 вида, а в света са около 200. Т.е. всичко останало, което го нямаме като скариди, стриди, калмари, октоподи ние го внасяме, но също и различни видове преработки и захранваме пазара, каза директорът на Асоциацията на производителите на рибни продукти.
Каквато е цената на рибата и рибните продукти, това също влияе и на нашия пазар като цени.
Относно нашите видове риба - те се влияят от енергията, от горивата, от хладилното съхранение. Ние сме единственият сектор, който съхранява продукция на минус 21 градуса, защото рибата трябва да бъде дълбоко замразена, рибата се съхранява по принцип в сол, вода и лед. Разходите за енергия са много големи, също и веригите за доставка.
В България има много обекти, които развъждат риба, има и много кораби и лодки, които ловят риба. Корабите са обект на контрол, на сателитно наблюдение, на наблюдение от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА), които остават на пристанища, но всички останали лодки и корабчета могат да разтоварват навсякъде, с по-малко контрол или никакъв, казва Господинов.
Ако отидете в една рибна борса, без значение дали в Бургас, Варна, това са едни тържища или пазари, където част от рибата е с неизяснен произход. Тя има един документ, за който търговец казва, че е закупена от даден обект. Продава се тази касетка, примерно с цаца и се доставя на пазара. Никой не може да я контролира - нито данъчни, нито ИАРА, така е и със сладководните риби. Отивате в един магазин и виждате плаващи риби, питате откъде са - оказва се, че са от одобрен обект, а те всъщност идват от всички останали, които гледат риба, но магазинерът има документ за закупена 50 кг риба и с това може да продава цяла седмица или цял месец, обяснява шефът на "БГ ФИШ".
Има свръхулов в световния океан, а у нас няма достатъчно производство на риба. В морето я няма достатъчно, затова и цената е нагоре, казва още той.
По думите му черните миди от България се продават в Румъния, българската цаца в Португалия, белите миди в Испания, рапаните в Южна Корея и Китай.
За риболовния бранш е важно да има експерти в администрацията на ресорните институции, защото този сектор е малък, но е много важен бранш за икономиката ни, категоричен е той.