Летният месец юли "постопли" трудовия пазар в Русия, пише бизнес изданието "Комерсант". По данни на централната банка и трудовото министерство се очаква стабилизация на безработицата в страната, нараснала заради карантинните мерки от 4,7 на сто през март на 6,2 процента през юни, посочва вестникът, цитиран от БТА.

"Комерсант" цитира резултати от социологически проучвания и от мониторинга на двете ведомства, проследяващ нагласите в обществото и действията на компаниите в Русия. Повечето заети и в държавния, и в частния сектор очакват намалените им по-рано заплати да се върнат до месеци на нивото отпреди кризата. През юли вече са стигнали предишния си размер доходите на 6 процента от заетите в държавни предприятия и 21 на сто от персонала на частните фирми.

Реалните доходи на хората в Русия няма да нарастват в близките години, прогнозира обаче пред "Известия" Оксана Синявская от Института за социална политика към Висшето училище за икономика в Москва.

Руското министерство на труда предлага за обществен дебат промени в държавната програма за социална подкрепа на населението чрез сключване на т. нар. социални договори за целева помощ в парична форма, като услуги или жизненоважни стоки, информира "Росийская газета".

Поправките ще разширят ограничения досега спектър на помощта. Подпомаганите граждани ще може вече да получат средства, за да подготвят децата си за училище, а хората със собствен бизнес да използват парите за покупка на суровини, материали и за наем на помещения, пояснява ведомството за московския официоз.

На 43 процента от трудоспособните жители на Русия никога или периодично не им стигат парите до заплата, сочат данни от юлско допитване на центъра ВЦИОМ, които помества "Свободная преса".

Десет на сто от работещите участници в анкетата постоянно свършват парите още преди заплата, 33 на сто - отвреме навреме, 39 на сто - рядко, 17 процента - никога, а 1 на сто не дава отговор. При това 72 процента от запитаните наричат материалното си положение лошо или много лошо.

Средната заплата в Русия през май бе малко над 50 000 рубли (1180 лв. - б. р.), посочва вестникът, но припомня "сериозните разлики" в заплащането в различните региони на федерацията. Бизнес аналитикът Владимир Рожанковски говори за "позорната ситуация, когато медицинска сестра от Нижегородска област се оплаква на президента, че взема 10 000 рубли" (236 лв.).

Финансовият блок в руското правителство предлага "радикално орязване" на държавните разходи в противоречие с целите на т. нар. национални проекти, "чието изпълнение бездруго бе отложено до 2030 г.", пише "Новая газета".

Набелязаните цели, що се отнася до ръст на икономиката и доходите на населението, ще трябва да се отложат за неопределено време. Руската икономика ще продължи да се свива, а след стагнация отново ще се очертае спад в доходите на хората, заявява икономистът Олег Буклемишев от Московския държавен университет.

В Русия се шири движение за фудшеринг - споделяне на храна, се казва в материал от "Труд".

Групата "Фудшеринг. Давам храна безплатно" в социалната мрежа ВКонтакте включва 67 000 участници от Москва и Санкт Петербург. Идеята е проста - те спасяват от унищожение излишъци от храна, вземат ги от магазини и заведения и ги раздават на нуждаещи се. В движението се включват и обикновени граждани, даряващи храна. Те подпомагат например малоимотни и възрастни хора, многодетни семейства.

Според официалната статистика преди пандемията в Русия - страна с население 147 милиона, е имало 20,9 милиона души с доходи под жизнения минимум. Тазгодишните събития най-вероятно ще увеличат броя на хората, живеещи под чертата на бедност. Хранителните отпадъци в Русия обаче достигат 17 милиона тона годишно. Всички те се изхвърлят на бунищата и тровят почвата, водите и въздуха. Храната, озовала се на сметищата, би стигнала за изхранване на 30 милиона души, сочат изчисления на "Труд".