Президентът на САЩ Доналд Тръмп защити политиката си на налагане на наказателни мита срещу Китай след изявленията на неговия икономически съветник Лари Къдлоу, който призна, че тези действия могат да се отразят и на американските компании, предаде АФП.

"Ние сме точно там, където искаме да бъдем с Китай. Припомнете си, че те не изпълниха ангажиментите си към нас и се опитаха да ги предоговорят", написа Тръмп късно снощи в Туитър.

"Ние ще внесем десетки милиарди долари от митата от Китай. Вносителите на продукти могат да ги произвеждат сами в САЩ (идеално), или пък да ги купуват от страни, които не са подложени на мита", допълни Тръмп.

Малко по-рано, отговаряйки на въпрос на телевизионния канал Фокс нюз Къдлоу бе принуден да признае, че митата не се плащат директно от Китай, а от американските компании вносителки.

"В действителност и двете страни ще плащат. Двете страни ще плащат това", каза Къдлоу, след като журналистът настоя за отговор. "Двете страни ще пострадат от това", каза още икономическият съветник на Тръмп. После той побърза да допълни, че доброто състояние на американската икономика ще позволи да се смекчат евентуални отрицателни последици.

Редица икономисти твърдят, че тези мита със сигурност отслабват конкурентоспособността на Китай, но те означават и вдигане на цените за компаниите и потребителите в САЩ.

В петък по нареждане на президента американските власти повишиха митата върху китайски внос за 200 милиарда долара от 10 на 25 процента.

Участниците в китайско-американските търговски преговори се срещнаха в четвъртък и петък във Вашингтон, но се разделиха без споразумение. САЩ обвиняват Китай, че е дал заден ход по редица обсъждани точки на предишните консултации, чиято цел е да бъде постигнато търговско споразумение.