Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп планира да се откаже от отпускането на 929 милиона долара за оспорвания проект за изграждане на високоскоростна жп линия в Калифорния и иска щатът да върне вече отпуснатите 2,5 милиарда долара, предаде Асошиейтед прес.

Министерството на транспорта на САЩ обяви снощи, че Федералното управление на железопътните пътища планира да отмени отпускането на 929 млн. долара като федерален грант за проекта Калифорнийска високоскоростна жп линия, която бе планирана да свърже котловината на Лос Анджелис с района на залива на Сан Франциско. Освен това министерството активно проучва всички правови възможности да поиска от Калифорния да върне на федералната хазна 2,5 милиарда долара, които вече са били отпуснати за изпълнението на този "недействащ проект", се посочва в съобщението, публикувано на сайта на управлението.

Според плановете първият участък трябваше да е дълъг 192 км, а на цялата жп връзка - 1300 километра. Строителството се очакваше да бъде приключено към 2029 година, но стойността на проекта нарасна до 67 милиарда долара, а когато през 2008 година в Калифорния бе организиран референдум и бе одобрено пускането на облигации за 10 млрд. долара за финансирането на изграждането на високоскоростната жп линия, стойността на проекта бе 40 милиарда долара.

Сумата нарасна, уточнява АП, най-вече заради по-високите с близо 725 милиона долара разходи за изкупуването на поземлени участъци.

Договорът за проектиране, строителство и експлоатация на първия участък от високоскоростната жп линия бе подписан през октомври 2017 година с дъщерна компания на германската група Дойче бан (Deutsche Bahn).