Президентът на САЩ Доналд Тръмп предупреди в четвъртък, че може да се откаже от търговска сделка с Китай, ако тя не е достатъчно добра, въпреки че редица негови икономически съветници определиха, че има "фантастичен" напредък относно постигане на споразумение за прекратяване на търговската война с втората по сила световна икономика, съобщава Ройтерс.

"Винаги съм готов да си тръгна", заяви Тръмп в Ханой, след като прекъсна предсрочно срещата на високо равнище с лидера на Северна Корея Ким Чен-ун без да бъде постигнато споразумение за ядрено разоръжаване на азиатската държава. "Никога не се страхувам да се откажа от дадена сделка. Бих го направил и с Китай, ако не се получи добра сделка".

Коментарите му са факт, въпреки че редица негови икономически съветници изразиха доста голям оптимизъм относно хода на преговорите в Китай.

"Напредъкът от миналата седмица беше фантастичен", заяви икономическият съветник на Белия дом Лари Къдлоу. "Ние се отправяме към забележителна, историческа сделка", добави той пред телевизия CNBC.

Кевин Хасет, председател на Съвета на икономическите съветници в Белия дом, също изрази оптимизъм, заявявайки пред Fox Business Network, че търговският представител Робърт Лайтхайзър и китайският вицепремиер Лю Хъ са изготвили "проект на споразумение относно търговията и кражбата на интелектуална собственост, което наистина има смисъл за и двете страни", добавяйки, че окончателните подробности ще трябва да бъдат одобрени от Доналд Тръмп и неговия китайски колега Си Цзинпин на среща в имението на американския президент 'Мар-а-Лаго" във Флорида.

Главният търговски преговарят от страна на САЩ - Робърт Лайтхайзър беше малко по-предпазлив по отношение на преговорите по време на показанията си в сряда пред Бюджетната комисия на Конгреса, като заяви, че трябва да се свърши много повече работа, за да се постигне споразумение и че е твърде рано да се прогнозира резултатът от преговорите.

Той допълни, че Съединените щати ще трябва да поддържат заплахата от тарифи върху китайския внос в продължение на години, дори ако двете страни постигнат споразумение, което би било доста мрачна перспектива за компаниите, желаещи да се сложи край на несигурността в търговската война между двете световни икономически сили.

Всички тези коментари са факт, след като Съединените щати постигнаха известна победа от решение на Световната търговска организация, че вътрешните ценови подкрепа в Китай за пшеницата и ориза са прекомерни и са в нарушение на ангажиментите на Пекин в рамките на СТО. Важно е да се отбележи, че редица длъжностни лица от администрацията на Тръмп често критикуваха базираната в Женева Световна търговска организация за нейната неспособност да овладее китайските търговски практики и непазарните икономически политики.

Междувременно Блумбърг съобщи, че американските търговски преговарящи вече подготвят окончателна сделка с Китай, която ще може да бъде подписана през следващите няколко седмици. Според информацията на агенция целта на САЩ е да се проведе към средата на март среща между президентите Доналд Тръмп и Си Цзинпин, на която да се финализира споразумението, което да сложи край на продължилата близо година търговска война.

Финансовият министър Стивън Мнучин заяви снощи, че се подготвя документ от 150 страници, но и той предупреди, че има още много работа за вършене.