1. Централните банки, включително Федералният резерв на САЩ, започват да намаляват лихвените проценти, тъй като ръстът на цените се забавя. Въпреки това, при глобална инфлация от 5%, потребителите остават пестеливи.

2. Потреблението на енергия от възобновяеми източници нараства с 11% до нов връх на фона на усилията за забавяне на изменението на климата. Въпреки това изкопаемите горива все още задоволяват повече от 4/5 от търсенето на енергия.

3. Разходите за здравеопазване нарастват с около 9 %. Изкуственият интелект предизвиква изключителна шумотевица, но генерира малко печалби и повдига много въпроси.

4. Разликата между инфраструктурата, от която светът се нуждае, и тази, която получава, е 3 трилиона долара. За да се запълни дупката в инфраструктурата, брутните инвестиции в основен капитал в Азия се увеличават с 4 %.

5. Приходите на рекламната индустрия се увеличават с 5 % поради американските президентски избори и големите спортни събития като Олимпийските игри в Париж.

6. Международният туризъм преодолява геополитическата и икономическата несигурност и генерира рекордни приходи от 1,5 трилиона долара, подхранвани от високите цени и желанието за странстване след пандемията.

7. Застаряващият свят изразходва много средства за здравеопазване. При всеки десети човек на възраст 65 и повече години здравеопазването представлява една десета от световния БВП.

8. САЩ изразходват 886 млрд. долара за отбрана, за да подкрепят Украйна и да се противопоставят на Китай, чиито съседи, включително Япония, Тайван и Филипините, също укрепват отбраната си.

9. Електрическите автомобили набират скорост благодарение на силната държавна подкрепа. Всеки четвърти нов автомобил е с възможност за включване към електрическата мрежа, като повече от половината от тях се продават в Китай.

10. 60% от американските компании позволяват на хората да работят от вкъщи, а една пета от американските офиси са празни. В Европейския съюз, където работодателите не са толкова разкрепостени, делът на незаетите работни места е едва 8 процента.

През 2024 г. геополитиката отново ще играе важна роля, тъй като напрежението между Китай и САЩ ескалира, а военните конфликти в Украйна и Газа продължават. Инфлацията ще намалее, лихвените проценти ще се изравнят, разклоненията по веригата на доставките ще намалеят, но при всичко това глобалният БВП ще нарасне само с 2,2%.

Автомобилната индустрия ще остане в потиснато състояние и през следващата година. Глобалните продажби няма да достигнат нивата отпреди пандемията, като в сравнение с 2023 г. ще бъдат продадени с 3% повече нови леки автомобили и с 1% повече лекотоварни автомобили.

Отбрана и авиация. Военните сили ще увеличат бюджетите си за отбрана. Очаква се около една трета от членовете на НАТО да постигнат дългогодишната цел да изразходват повече от 2% от БВП за отбрана, което е добре дошъл подарък за алианса по случай неговата 75-годишнина.

Енергетика. Въпреки че използването на възобновяеми енергийни източници ще нарасне с 11% и ще достигне нов връх, през 2024 г. изкопаемите горива ще задоволяват около 80% от търсенето на енергия. Потреблението на петрол ще нарасне с 1% поради икономическото възстановяване.

Финансови услуги. Ръстът на лихвените проценти ще спре през 2024 г. и печалбите на много банки ще се свият. Азиатските банки ще отчетат по-висок растеж, тъй като Китай разширява подкрепата за своя проблемен пазар на недвижими имоти. Броят на банковите клонове и банкоматите ще се свие допълнително на фона на преминаването към цифрово банкиране.

Храни и селско стопанство. По-ниските цени на горивата и торовете и добрите реколти за втора поредна година ще доведат до спад на индекса на цените в селското стопанство. Съществуват обаче много рискове за тази перспектива и за световните запаси от храни. Войните и лошото време ще доведат до гладуване на повече от 345 милиона души.

Здравеопазване. Разходите за него, все още подхранвани от пандемията и инфлацията, ще съставляват повече от 10% от световния БВП. 10% от човечеството е на възраст 65 и повече години, развитите страни със застаряващо население ще се конкурират за здравни работници.

Инфраструктура. Брутните инвестиции в основен капитал в САЩ, които са измерител на разходите за инфраструктура, ще нараснат с по-малко от 1% в реално изражение през 2024 г. в сравнение с 2,7% в световен мащаб. При този темп разликата между разходите за инфраструктура в САЩ и нуждите от инфраструктура ще достигне 2,6 трилиона долара през десетилетието до 2029 г., или 260 млрд. долара годишно. В Азия разликата е по-голяма - 459 млрд. долара годишно при обща стойност от 3 трлн. долара в световен мащаб.

Информационни технологии. Според консултантската фирма Gartner след няколко години на затишие глобалните разходи за информационни технологии ще се увеличат с почти 9% през 2024 г. Изкуственият интелект ще бъде модната дума в света на технологиите, но той няма да генерира толкова приходи, колкото се надяват привържениците му.

Медии и развлечения. След разочароващата 2023 г. глобалните приходи от реклама ще се възстановят. Медийният гигант Dentsu прогнозира ръст от близо 5%. С нарастването на популярността на цифровата реклама ще се увеличат опасенията за неприкосновеността на личния живот. Съдържанието, създадено от изкуствен интелект, ще бъде проблем и за Холивуд.

Метали и минно дело. Цената на повечето метали ще се повиши. На медта - благодарение на зелените инвестиции и цифровата икономика. Цените на алуминия ще се повишат благодарение на азиатските строителни компании и производителите на автомобили. Цените на стоманата също ще се повишат, но ще останат с 36% под пика от 2021 г. Златото и платината ще привличат, тъй като инвеститорите търсят сигурни убежища, а повишаването на лихвените проценти се забавя.

Недвижими имоти. Инвеститорите в търговски имоти ще се сблъскат с предизвикателства през 2024 г., тъй като високите лихвени проценти, изтичането на лизингови договори и разсрочването им ще намалят търсенето. При положение че около 60% от американските компании имат право да работят от вкъщи, една пета от офисите ще бъдат свободни. Процентът на незаетите офиси ще нарасне до 15% в Канада и само 8% в ЕС. Пазарът на недвижими имоти в Китай ще отслабне въпреки подкрепата на правителството. В останалата част на Азия възстановяването ще бъде бавно.

Търговия на дребно. Намаляващата инфлация ще доведе до ръст на продажбите на дребно от 2% през 2024 г., което е около два пъти по-бързо, отколкото през 2023 г. След две години на спад Великобритания и Германия бавно ще се възстановят. Америка ще преживее още една вяла година. Дори Китай, вторият по големина пазар на търговията на дребно в света, ще отбележи ръст от едва 4%.

Спорт. Париж ще бъде домакин на Олимпийските игри през лятото на 2024 г., един век след провеждането на последните игри там. По-строгата регулация на уебсайтовете за отдаване на жилища под наем няма да спре парижани да отдават домовете си под наем на повече от 1 милион очаквани гости. Футболният турнир Евро 2024 започва в Германия през юни, а Африканските игри в Гана през август. Купата на африканските нации ще се проведе в Кот д'Ивоар, а Купата на Америка се насочва към испанското крайбрежие в Барселона.

Телекомуникации. През 2024 г. технологията 5g ще изпревари 4g и ще се превърне в доминираща мобилна технология в Китай, твърди браншовият орган GSMA. В световен мащаб обаче 5g ще навлезе едва в 20% от пазара. Ericsson очаква, че през 2024 г. една четвърт от населението на света все още няма да има достъп до мобилен широколентов достъп.

Пътуване и туризъм. Туристическият бранш се надява на светли времена през 2024 г., но не и на твърде много слънце. За да избегнат горските пожари и рекордните горещини, все повече пътници без деца ще се откажат от летните пътувания. Авиокомпаниите ще променят съответно разписанията си. Международните туристически пътувания в размер на 1,8 млрд. души ще се увеличат до почти нивата от 2019 г. въпреки предпазливите китайски туристи на фона на геополитическите и икономическите опасения в много части на света.