Световната банка подобри оценката си за растежа на икономиката на България през миналата година. Международната институция сега залага на растеж на родния брутен вътрешен продукт (БВП) с 1,7 на сто през 2023 г., се посочва в публикуван днес доклад за перспективите пред световната икономика, предаде БТА.

В предходния есенен доклад на Световната банка, публикуван в началото на октомври, банката предвиждаше по-скромен икономически ръст за 2023 г. от 1,4 на сто. В него обаче бе заложено и увеличение на БВП през 2024 г. с 2,7 на сто, което сега е намалено до 2,4 на сто.

За 2025 г. Световната банка предвижда българската икономика да нарасне с 3,3 на сто, колкото бе прогнозата и в есенния доклад.

Според експертите на банката амбициозното прилагане на структурни реформи би могло да доведе до възходящи перспективи за растеж. Едновременното прилагане на широк набор от реформи, като подобряването на пазарната конкуренция и регулиране, данъчното облагане, личните умения, пазара на труда, научноизследователската и развойна дейност, сред членки на ЕС може да доведе до значително повишение на БВП за България и Румъния.

За региона на Централна Европа, в който е включен и България, Световната банка предвижда икономически растеж с 0,7 на сто за 2023 г., както и с 2,8 на сто за 2024 г. и 3,5 на сто за 2025 г. В региона попадат още Унгария, Полша и Румъния.