Според последните данни на Стокхолмският международен институт по проблемите на мира (SIPRI) през 2017 година военните разходи в света са достигнали 1739 милиарда долара.

Увеличението в сравнение с 2016 година е минимално-1.1%. Две са новините от последните данни- Русия ограничава разходите си във военната сфера с цели 20% на годишна база за първи път от 1998 година, а страните от НАТО ги увеличават и съвкупно 29-те държави от Алианса имат военен бюджет от 900 милиарда долара или близо 52% от всички военни разходи в света.

Военните разходи на САЩ остават без съществена промяна втора поредна година, в Китай вдигат разходите си отново-тази тенденция се повтаря вече две десетилетия.

Щатите остават на върха в класацията по отделяне на средства за военни цели. През 2017 година те са надвишили общо бюджетите на следващите ги седем страни и са на равнището от 610 милиарда долара.

Разходите за оръжие и армия в Близкия Изток се увеличават, показват още данните. При това годишният ръст е от 6.2%. Най-много пари тук харчи Саудитска Арабия-69.4 милиарда долара, с което страната заема трета позиция в класацията на средствата за военни нужди след САЩ и Китай.

Седем от 10-те страни с най-висок дял на средства за отбрана и оръжия спрямо БВП са именно тук, в Близкия Изток. Това са Оман с 12% от БВП за военни нужди, Саудитска Арабия- с 10%, Кувейт с 5.8%, Йордания с 4.8%, Израел с 4.7%, Ливан с 4.5% и Бахрейн с 4.1%.