Ръководителката на Световната търговска организация (СТО) Нгози Оконджо-Ивеала предупреди за опасност от разделяне на световната икономика на два съперничещи си блока в контекста на войната в Украйна, предаде Франс прес. Генералната директорка на организацията призова страните да не ограничават търговията в този период на криза.

"Войната в Украйна причини огромни човешки страдания, но тя навреди и на световната икономика в един критичен момент", изтъкна Оконджо-Ивеала при представянето на годишните перспективи за световната търговия.

"Историята ни учи, че да се разделя световната икономика на блокове и да се обръща гръб на най-бедните страни не води нито до просперитет, нито до мир. СТО може да изиграе централна роля, като предложи арена, на която страните да обсъждат своите различия, без да прибягват до сила", допълни тя.

Не разполагайки с много солидни данни за икономическото отражение от конфликта, икономистите от СТО се основават на симулации, за да определят "разумни хипотези" за нарастването на БВП през 2022 и 2023 г.

Според тези симулации се очаква световният БВП да се повиши с 2,8 на сто през 2022 г. след растежа от 5,7 на сто през 2021 г. Очаква се растежът на производството да достигне 3,2 на сто през 2023 г. в условията на продължаваща геополитическа и икономическа несигурност.

Обемът на световната търговия със стоки се очаква да нарасне с 3 процента през 2022 г. вместо с обявените през октомври 4,7 на сто, а през 2023 г. - с 3,4 на сто. Тези цифри могат да бъдат преразгледани в зависимост от развоя на конфликта.

Войната в Украйна предизвика сериозни сътресения в световната икономика, вече силно дестабилизирана от пандемията от КОВИД-19.

След руската инвазия на 24 февруари тонове зърно останаха на украинските пристанища, сред които и Мариупол - градът беше бомбардиран и обсаден от руската армия заради стратегическото му положение.

Въпреки малките си дялове в търговията и производството в световен план, Русия и Украйна са големи доставчици на основни продукти - храни, енергия и торове, снабдяването с които сега е застрашено от войната. Износът на зърно през пристанищата на Черно море вече е спрян, което може да има катастрофални последици в бедните страни.

Войната не е единствената, която възпрепятства световната търговия в момента, отбелязва СТО. Локдауните в Китай, въведени, за да се спре разпространението на КОВИД-19, отново нарушават морските превози в момент, когато изглеждаше, че напрежението при веригите за доставки отслабва. Това може да доведе до нов недостиг на суровини и части за производството и до още по-висока инфлация.

В предишен анализ СТО вече предупреди, че войната в Украйна може да намали наполовина очаквания растеж на световната търговия през 2022 г. и дори в дългосрочен план, както и да предизвика разпадане на световната икономика на отделни блокове, организирани въз основа на геополитически съображения.

Този сценарии на т.нар. разпад на икономиката в световен план би бил много скъпоструващ, според СТО, най-вече за най-слабо развитите региони.

Затова Нгози Оконджо-Ивеала предупреди, че при криза е необходим по-голям търговски оборот, за да се гарантира стабилен и равнопоставен достъп до продукти от първа необходимост. Ограничаването на търговията ще постави под заплаха благоденствието на домакинствата и просперитета на предприятията и ще направи по-трудна задачата за устойчиво икономическо възстановяване след КОВИД-19, заключи ръководителката на СТО.