Износът на американска соя към Китай, най-големият пазар в света в това отношение, се срина през първата половина на годината до най-ниското си ниво от над десетилетие. Продажбите на свинско месо през юни също се понижават спрямо май на фона на слабия напредък в търговските преговори между двете най-големи икономики, съобщава Bloomberg. 

Китай е внесъл 614 806 тона соя от САЩ през изминалия месец, сочат митнически данни. За първата половина на 2019 г. общият внос на този продукт достига 5,9 млн. тона, най-ниското ниво от 2004 г.

Вносът на американско свинско в същото време се понижава с 16% през юни спрямо май.

Американските фермери, които жънат соята от септември до ноември всяка година, са сред основните жертви на търговската война, тъй като китайските купувачи преминават към други пазари за селскостопански продукти на фона на репресиращите мита.

Старши американски дипломати ще посетят Китай по-късно днес, с което ще рестартират официално преговорите между двете страни, които бяха прекратени през май. Президентът на САЩ Доналд Тръмп и китайският държавен глава Си Дзинпин се споразумяха за примирие, а през миналата седмица Пекин обяви, че ще одобри пет компании, които ще купят американска соя, която не е засегната от митата, в знак на добра воля.

Покупките на соя в Китай от Бразилия, където сезонът на жътвата продължава от февруари до май, достигат 5,5 млн. тона през юни, което е по-малко спрямо 7,8-те милиона тона от същия период през 2018 г.

Свинско и памук

Очаква се китайските компании да подпишат нови сделки за покупка на американски продукти без да се налага да плащат мита, включително за царевица и пшеница, докато те продължават да купуват американска соя, памук, свинско и сорго, съобщава китайската агенция Синхуа, като китайското Министерство на търговията и Националната комисия за развитие и реформи.

През юни Китай е внесъл 30 681 тона свински разфасовки и карантия, което е по-малко от 36 642 тона за май. Вносът през май е най-високият от поне една година въпреки високите мита, налагани върху месото, тъй като африканската чума по свинете е намалила броя на домашните свине. Това се отразява и върху доставките на свинско.

Американският внос на памук през юни достига ниво то 57 150 тона в сравнение с 63 510 тона за май - отново най-високият за последната над една година.

През юни Китай почти не е внасял американско сорго и пшеница, докато вносът на царевица е бил едва 1238 тона.