Действащият реактор на атомната централа Трий майл айланд, в която през 1979 г. стана най-голямата авария в американската ядрена енергетика, беше спрян вчера завинаги от собственика на централата, предаде Асошиейтед прес и БТА.

Така приключи 45-годишната кариера на произвеждащия електричество блок едно на централата, след като базираната в Чикаго компания собственик Екселън (Exelon) поиска, но не получи финансова помощ от щата Пенсилвания през пролетта.

Блок първи на Трий майл айланд беше открит през 1974 г. и имаше лиценз за работа до 2034 г., но компанията собственик на централата се оплака, че тя губи пари на конкурентния енергиен пазар.

Трудностите на централата дойдоха и от това, че при аварията от 1979 г. беше разрушен блок две и тя остана само с един реактор.

Сега изваждането от експлоатация на блок едно и преместването от него на отработеното гориво може да отнеме 6 десетилетия и да струва 1 милиард долара, според преценки на Екселън. Компании, специализирани в боравенето с радиоактивни материали, купуващи извадени от употреба американски ядрени реактори, обещават обаче целият процес по блок едно да отнеме десетилетие.

Разрушеният втори блок пък е запечатан, а неговите двойни охлаждащи кули все още се извисяват над него. Ядрото бе доставено преди години на Националната лаборатория в Айдахо на министерството на енергетиката. Онова, което е в останалата част на съоръжението, продължава да е силно радиоактивно и е поставено в бетонен саркофаг. Работите по разглобяването на блок две са предвидени да започнат през 2041 г. и да бъдат завършени през 2053 г., казва неговият собственик Фърст енерджи.

Нито една ядрена централа, предложена след аварията от 1979 г., не е била успешно завършена и пусната в действие в САЩ, отбелязва АП.