Международната конференция Spinoff Conference се проведе на 20 и 21 юни 2024 г. в София Тех Парк, Форум Джон Атанасов, като за поредна година предостави платформа за обмен на идеи, ноу-хау и повишаване на осведомеността по теми, свързани с трансфера на технологии.

Основната цел, която организаторите от Биотехнологичен и Здравен Клъстер, Клъстер Изкуствен Интелект България, Venrize - spinoff factory, ISTEB са си поставили, е създаването благоприятна среда за растеж и реализация на 100 spinoff компании до 2030 г. които осигуряват продукти и услуги с висока добавена стойност и са от ключово значение за модернизацията и иновациите в българската икономика. Инициативата е подкрепена от редица министерства, общини, професионални асоциации и университети.

В самия старт на конференцията Кристина Ескенази, която е сред главните организатори, сподели, че в рамките на изминалите 3 години над 40 spinoff компании са били представени и отличени на престижната сцена. "България има огромен капацитет във върховите технологии и в рамките на следващите два дена ще имаме възможността да ви запознаем с тях," заяви тя.

По време на първия ден от конференцията акцентът беше поставен върху инвестиции и финансиране на иновативни компании в Европа. Своя опит и препоръки споделиха Sven De Cleyn, PhD - управляващ директор на imec.istart Fund & istart.nl Fund, Diane Nevin - CEO на Grit International Female Network, Sebastian Schenk от Verbund X Ventures, Henk Joos от MEDVIA и Christophe Pompée - Venture Partner в Wippd Ventures, под вещото модериране на Павел Лисев - изпълнителен директор и член на Управителния съвет на Фонда на фондовете.

Следващите часове от програмата преминаха в представянето на над 20 технологични стартъпа, разделени в няколко панела. Сред тях беше пред селекция за най-големия Медтех (MedTech) инвеститорски форум HealthTech Investor Summit (HTIS24), който ще се проведе на 9-11 декември в Брюж, Белгия. Spinoff Conference е сред 23-те партньори на събитието. Четири български и една румънска компании ще се представят на престижната сцена, в това число Barin Sports, Epix AI, Neuromorphica, Kelvin Health и AlignSpine.

Лауреатите от програмата "Наука за бъдещето", в областите на роботиката, изкуствения интелект и новите технологии, организирана от Фондация "Америка за България", също представиха своите разработки пред международната публика на конференцията. Сред тях бяха Апостол Спасов от Sofia Planetarium, Петър Петров от HiveReader, Благой Атанасов от BeVine и Петко Стоев от Re4Life.

Награди

Едно от най-очакваните събития на конференцията беше награждаването на "Най-добър Spinoff на годината". Тази престижна награда беше връчена на компании, успели да реализират иновативни технологии и постигнали значителен пазарен успех. Шест са отличените тази година с награда Spinoff of the Year 2024. Сред тях са Momfident, VAReyes, Senesys. Biо, Simenso ltd, MedTechLab и Neuromorphica.

През 2023 г. сред отличените компании бяха Mikar21 (разкриване на нови лекарствени молекули), EpixAI (епигенетика), Kelvin Health (диагностика), Metrichem (биопринтиране) и Barin Sports (телеметрия). Тяхната технология вече покорява редица международни сцени и привличат финансиране.

Начало на Spinoff Danube Alliance

Spinoff конференцията в България отбеляза и старта на новосформирана мрежа, предназначена да подкрепя spinoff компании и заинтересовани страни в Дунавския регион. Инициативата, наречена Spinoff Danube Alliance (SDA), има за цел да бъде център, където спинофи, експерти по технологичен трансфер и инвестиционни организации от региона могат да си сътрудничат, да обменят най-добри практики и да обсъждат най-новите разработки в научно базираните иновации.

Секторният фокус на инициативата ще бъде върху ClimateTech и изкуствения интелект, които в момента са две от най-актуалните теми в Европа и на световно ниво. Освен инициаторите и организаторите на Spinoff инициативата в България, инициаторите на SDA включват водещи организации като VERBUND X, Spinoff Austria, INITS, New Venture Scouting, Vangaivs и Австрийския технологичен институт. Инициативата е подкрепена от партньори като Frauenhofer от Германия, както и от партньори от Словакия, Хърватия и по-широкия Дунавски регион.

"Нашата цел е да подкрепим развитието на устойчива спиноф екосистема в региона на река Дунав, като свържем националните лидери с международните партньори. Информираността, обменът на знания за най-добрите практики и силната мрежа ще бъдат ключови елементи за развитието на сектора в региона", заявява Калоян Рачев, съорганизатор на SDA и Spinoff конференцията в България.

Сред съорганизаторите тази година бяха Клийнтех България, Хъб за България на EIT Manufacturing, най-голямата европейска мрежа за иновации в индустрията. По време на конференцията, Клийнтех България и EIT Manufacturing представиха възможностите за подкрепа, включително отворените покани за финансиране на иновационни проекти с ресурс от 11 милиона евро. В рамките на публикуваните покани ще се финансират проекти за иновации в две основни направления: Иновативни решения за индустриални предизвикателства - креативни и ефективни решения за съществуващите проблеми в индустрията и Преход към устойчиво и ориентирано към човека производство - насърчават се проекти, които акцентират върху екологичната устойчивост и човешкия фактор. За повече информация и подаване на кандидатури, посетете уебсайта на EIT Manufacturing - Call for proposals 2025.

В рамките на SPREAD2INNO проектът, който има за цел да внедри мащабируема, възпроизвеждаема и холистична двугодишна програма за предоставяне на висококачествени бизнес услуги и сътрудничество между различни регионални иновационни екосистеми, Клийн Тех България представиха 9 компании - Dataphoria (Greece), H-CAM (Greece), c-BEMS/INTELIGG (Greece), Lunar cargo (Greece), Solumar (Bulgaria), Mealprot (Bulgaria), Capsule Corporation (Italy), Saferplaces (Italy) и Golden Snails (Bulgaria).

И тази година програмата включваше разнообразие от практически семинари, панели и дискусии, обхващащи различни аспекти на предприемачеството, иновациите и инвестициите в спиноф компании.

В рамките на конференцията бяха представени изследвания и проекти в областта на Европейската биотехнологична екосистема - INNAXE, за Цифров Европейски Здравен Хъб - VELES, както и първата по рода си Европейска Иновационна долина за персонализирана медицина - PRECISEU. Един от главните организатори на събитието Биотехнологичен и Здравен Клъстер, е именно обединяващия елемент в представените проекти. За своята 5 годишна история клъстерът успява да се наложи на европейската паневропейска екосистема, като реализира успешно поредица от проекти по Хоризонт Европа, участва в най-големите мрежи за биотехнологии и медицина (EuropaBio, CEBR - Council of European Bioregions, ECHAlliance (www.echalliance.com), ECCP https://clustercollaboration.eu/. Официално беше представено и включването на клъстера в новата инициатива Европейски Здравен Институт.

С голям интерес протекоха и практическите семинари (workshops) посветени на Хоризонт Европа, клъстер Здраве, проведено от Националната контактна мрежа към Дирекция наука на МОН, такива с фокус върху практически решения и стратегии за защита на иновациите и технологиите, проведено в партньорство с Министерството на външните работи на САЩ и SECURUS Strategic Trade Solutions, LLC, както и за използване на нововъзникващи технологии - изкуствен интелект и технологии от следващо поколение за ускоряване на внедряването на иновации.

Конференцията приветства множество влиятелни лидери и експерти, които споделиха своите знания и опит. Сред тях на живо българската публика се срещна с Dr Claire Skentelbery - Генерален директор на EuropaBio, Montse Daban - Президент на борда на Council for European BioRegions, Dario Zoric - Ръководител на Регионална дигитализация, Министерство на външните работи на Дания, Sarah Ackerman, Ph.D., PMP, Program ManagerProgram Manager at U.S. Department of State, Dr Hamish McAlpine от Oxentia, Anne-Charlotte Joubert - Лидер на проект INVEST'HER, мениджър проекти в Euro-BioImaging, Sven De Cleyn, PhD - Управляващ директор на imec.istart Fund & istart.nl Fund, Sebastian Schenk и Lisa Kratochwill - Verbund X Ventures, Henk Joos - Генерален мениджър на MEDVIA, Christophe Pompée - Партньор във Wippd Ventures и още много партньори от Испания, Германия, Франция, Дания, Белгия, Италия, САЩ и Великобритания.

Партньори на конференцията са SECURUS Strategic Trade Solutions, VERBUND, Инвест София, Клийн Тех България, EIT Manufacturing South East, BioHub Group, Vangavis, МОН, Хоризонт Европа, Фонд на Фондовете, Изворна вода DEVIN, Martines Coffe, MEDIC-NEST META-CLUSTER IN PRECISION MEDICINE, Imago-Mol Cluster, HealthTech Investor Summit, United States Department of State Office of Cooperative Threat Reduction (ISN/CTR), Flanders Investment & Trade, Micar21, America for Bulgaria Foundation, Cluster of Microelectronics and Industrial Electronics Systems, EuropaBio, European AI Forum, Технически университет София, SPIN-OFF AUSTRIA, КРИБ -Конфедерация на работодателите и индустриалците в България, Valentin Savov & Partners, Google Developer Groups (GDG) Пловдив.

Не пропускайте следващото издание на Spinoff Conference - www.spinoff.bg, което ще се проведе на 19-20 Юни 2025 г.

Не пропускайте да се включите и в следващи наши събития!

От 7-11 Октомври 2024 г. стартира специализирания AI/ML and Brain Tech Bootcamp 1.0. Повече информация - https://aibootcampone.splashthat.com/