София е най-добрата дестинация за почивка у нас. Столицата бе отличена в специалната категория, част от съревнованието за Българските туристически награди, предава "19 минути". София отбелязва ръст от 141% на нощувките и 132% на реалните туристи в категоризираните места за настаняване в последното десетилетие.

На притока на туристи в столицата се дължи балансът в българския туризъм, който през 2019 г. отбеляза сериозни спадове на посещенията в традиционните морски и ски курорти смятат от туристическия бранш. 

Кметът на София Йорданка Фандъкова пое пред бизнеса ангажимента за развитие на конгресния туризъм в милионния град. През 2020 г. предстои откриването на 5 гранд хотела с категории 4 и 5 звезди и с общо над 3000 легла в столицата, стана ясно по време на церемонията. 

Българските туристически награди определиха и най-добрите хотели на годината в страната. Организатор на събитието е единственото професионално издание в бранша - списание Гранд хотели. Жури са експерти от България, САЩ и Швейцария.

Сред крайбрежните хотели победител е РИУ Палас - първия хотел само за възрастни у нас. Той бе отличен от международното жури в конкуренция с популярния бутиков Вила Чинка и хотел Тюленово.

Най-добрият градски хотел е реновираният София хотел Балкан. Подгласници са ДАС Марина в Бургас и Дъ Стей в Пловдив.

В категорията Зелен/Медикал хотел се наложи Стримон Гардън се наложи. Петзвездният комплекс е превърнал град като Кюстендил в курорт, отбеляза журито. 

За първи път у нас се награждава Концептуален хотел. Отличието отива при Севтополис в Павел баня. 

Хотелиер на годината е Елза Радкова - изпълнителен директор на Дюни, която успя да задържи най-високото ниво на ол-инклузив в България, въпреки тазгодишните удари на международната конюктура с фалита на Томас Кук.

Туристическа агенция на годината е Елит Травел Интернешънъл.

В рамките на дискусията, в която се включи и вицепремиерът по икономическата политика Марияна Николова, бяха поставени и актуалните проблеми на бранша, произтичащи от Наредба 18 на НАП. Реформата нанася сериозен удар и по потребителите, и по хотелиерите и ресторантьорите и заплашва изключването на страната от световните резервационни системи.

Въпреки потвърденото присъствие още на 19 декември 2019 г., Министерството на туризма не изпрати свой представител на церемонията. 

Независимо от получената покана и първоначалното потвърждение, от Националната агенция по приходите също пропуснаха събитието.

Наградите бяха раздадени в навечерието на готвените протести от и хотелиерите и ресторантьорите във връзка със спорната наредба на НАП.