"Булгаргаз" ще внесе отново заявление за поскъпване на природния газ с 20% през септември спрямо август. Това стана ясно на извънреден брифинг в Министерството на енергетиката. Ресорният министър Теменужка Петкова обяви, че направената проверка на ценообразуването на синьото гориво е показала, че газовият оператор е направил правилни изчисления.

Петкова подчерта, че благодарение на предоговарянето на условията за доставка на синьо гориво с "Газпром" и включването на пазарна компонента при остойностяването на суровината за крайния потребител, той ще плати по-ниска цена спрямо април:

"324 830 000 български лева е положителният ефект от предоговарянето, който е в интерес на България и на българските граждани. Това успя да постигне премиерът Борисов и нашето правителство, така че това са фактите. Когато фактите говорят, всички трябва да замълчим", посочи енергийният министър, цитиран от БНР.

От своя страна, изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов увери, че това няма да се отрази върху цената на парното и топлата вода за обикновения потребител:

"Това увеличение на цената на газа няма да се отрази върху топлинната енергия, тъй като самото увеличение беше заложено в прогнозите на КЕВР при определянето на цената на топлинната енергия".

Павлов увери, че финансовото състояние на газовото дружество е стабилно.

В началото на септември "Булгаргаз" предложи природният газ да поскъпне с около 20 на сто.

Тогава обаче Комисията за енергийно и водно регулиране прекрати процедурата за определяне на нови цени на природния газ, след като газовият оператор оттегли внесеното искане след разпореждане на енергийния министър Теменужка Петкова, като тя постанови проверка на начина, по който Булгаргаз е образувала цената за настоящия месец.